Έρχεται το «Κόμμα του Facebook»;
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το πολιτικό σύστημα δεν διέρχεται απλά μια περίοδο κρίσης αλλά, πολύ περισσότερο, βρίσκεται σε μια φάση «μετάλλαξης». Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι «τα κόμματα της μεταπολίτευσης έχουν πεθάνει» και κάτι νέο ενδέχεται να γεννηθεί από τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Το εκλογικό σώμα αναζητά διακαώς ένα νέο πολιτικό σχηματισμό που θα αποτελείται από ανθρώπους που δεν θα έχουν καμία απολύτως εξάρτηση από κανένα εξωθεσμικό κέντρο και θα μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε απάνεμο λιμάνι. Παράλληλα, μέσα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γεννιέται ένα νέο «κοινωνικό κίνημα» που δεν περιορίζεται μόνο στην στείρα αντίδραση, αλλά έχει προτάσεις και θέσεις για κάτι καλύτερο, αν και βεβαίως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα σχηματοποιηθεί σε μαζικό επίπεδο. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει αρκετές συζητήσεις και πολιτικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο με απώτερο στόχο τη σύσταση ενός «φρέσκου» πολιτικού προϊόντος που θα μπορέσει να καλύψει το κενό ηγεσίας και πολιτικής εκπροσώπησης στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Έναν πολιτικό σχηματισμό που θα κατέβει για πρώτη φορά στο τερέν στις επικείμενες εκλογές, για την ανάδειξη εκπροσώπων στην Ευρωβουλή, στους δήµους και στις περιφέρειες. Κοινή παραδοχή αποτελεί η εκτίµηση ότι το υπάρχον πολιτικό σύστηµα έχει κουράσει το µεγαλύτερο τµήµα των ψηφοφόρων και έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ή της Χρυσής Αυγής δεν είναι αυτό που λέμε ψήφος συνείδησης, αλλά ψήφος διαμαρτυρίας και γενικευμένης αντίδρασης.
Ορόσημο για τις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η προεδρία της Ε.Ε. και όπως αρκετοί εκτιμούν αυτό θα είναι και το τελευταίο χαρτί του Αντώνη Σαμαρά. Αν ο σημερινός πρωθυπουργός καταφέρει να αντιστρέψει το σε βάρος της χώρας μας κακό κλίμα και καταφέρει να ρυθμίσει τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τότε οι όποιες συζητήσεις περί αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να ακυρωθούν.
Στην περίπτωση, όµως, που δεν βγει το έργο, τότε αρχίζουν τα δύσκολα, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι όλα θα πάνε κατ' ευχήν. Θεωρούν δηλαδή ότι µέσα στο επόµενο εξάµηνο θα υπάρξουν συγκεκριµένα σηµάδια ανάκαµψης και αλλαγής του κλίματος που θα επιτρέψουν στη χώρα να ανασάνει, ενώ σημειώνουν ότι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε ούτε στο εσωτερικό της χώρας, ούτε βεβαίως στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα που ο κ. Σαµαράς προσπαθεί να διαχειριστεί σε επικοινωνιακό επίπεδο την προσαρμογή της χώρας στις απαιτήσεις των δανειστών, στο παρασκήνιο έχει αρχίσει µια διαδικασία που έχει ως στόχο τη δηµιουργία ενός καινούργιου πολιτικού φορέα, ο οποίος θα έχει ως βασικό συστατικό την παρουσία νέων προσώπων. Οι πρώτες επαφές και οι πρώτες συνατνήσεις έχουν γίνει, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η κινητοποίηση δυνάµεων, κυρίως µέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Το εγχείρηµα φαίνεται να έχει τη στήριξη ισχυρών οικονοµικών παραγόντων, που έχουν συνειδητοποιήσει ότι κάπου πιο κάτω φτάνει το τέλος του µεταπολιτευτικού συστήµατος. Οι πρωτεργάτες της ιδέας για την ίδρυση του «κόµµατος facebook» σε πρώτη φάση εξετάζουν το ενδεχόµενο να διεκδικήσουν την Περιφέρεια Αττικής, ενώ ανάλογα µε τη δυναµική που θα αποκτήσει το εγχείρηµα θα αποφασίσουν αν θα «κατεβάσουν» συνδυασµό στις επικείµενες ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σηµειωθεί ότι πρόκειται για νέα στελέχη, που έχουν θητεύσει στα υπάρχοντα κόµµατα και άρα έχουν μια σχετική πολιτική εμπειρία, χωρίς ωστόσο να είναι φθαρμένοι από το λεγόμενο «σύνδρομο της εξουσίας».
Διαβάστε ακόμα: