Επτά τα εντάλματα σύλληψης και 25 οι κατηγορούμενοι
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με τη σύμφωνη γνώμη της επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου άσκησε ποινικές διώξεις για:
-Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ) - Σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
-Απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη.
-Άμεση συνέργεια σε απιστία.
-Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα
-Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας)
Βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση φέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες.
Για επτά μάλιστα πρόσωπα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.
Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς και ο πρώην διοικητής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης. Επίσης εντάλματα έχουν εκδοθεί και για τον Έλληνα επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο Λονδίνου και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια 17.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά τα εισέπραξαν ως ...αντίτιμο πώλησης στην εταιρία τους 3 δικών τους κυπριακών εταιριών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες.
Επίσης αναζητούνται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δυο ακόμα στελέχη του Ταμιευτηρίου, όχι όμως ο πρώην διοικητής Κλέων Παπαδόπουλος για τον οποίο λανθασμένα υπήρξε η φήμη πως αναζητείται.
Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να δανειοδοτήθηκε με σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει - σύμφωνα με τις αρχές- επιστρέψει ούτε ένα ευρώ.
«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις δραστηριότητες Κοντομηνά»
«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις δραστηριότητες του προέδρου», διαμηνύει το περιβάλλον του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Όπως επίσης αναφέρουν κύκλοι του επιχειρηματία, «θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», ενώ επισημαίνεται ότι «θα αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά». Ειδικότερα, τονίζεται ότι το δάνειο έχει γίνει στο πλαίσιο της τραπεζικής πρακτικής και τραπεζικής νομιμότητας, με εγγυήσεις προσωπικές που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος του δανείου, σε αντίθεση με πολλά δάνεια μη εξυπηρετούμενα που έχουν πάρει πολλοί άλλοι έλληνες επιχειρηματίες.
«Ο κ. Κοντομηνάς βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες στο νοσοκομείο, δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα ο ίδιος και δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί», αναφέρει επίσης το περιβάλλον του επιχειρηματία, προσθέτοντας ότι μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση.
Η έρευνα της Εισαγγελίας ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Για την υπόθεση έχουν εκδοθεί πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΠΣ) ενώ η έρευνα της Εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ από το 2007 ως και το 2012 εντοπίζοντας περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού, σειράς εταιριών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της Τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας ζημιώνοντας την περιουσία του ΤΤ και του Δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Επίσης, εντοπίστηκαν από την Εισαγγελία περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε offshore εταιρίες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό.
Ενδεικτικό της τεράστιας ζημίας που έχει υποστεί το Δημόσιο είναι το γεγονός ότι από τα «κόκκινα δάνεια» δεν έχει εξοφληθεί ούτε ένα από αυτά. Σε μία μάλιστα περίπτωση υπήρχε ειδική ρήτρα στη δανειακή σύμβαση για μη παρακολούθηση της χρήσης δανείου. Τα μεγαλύτερα δάνεια είναι αυτά του κ. Κοντομηνά με 110 εκατομμύρια και του Λαυρεντιάδη με 100 εκατ. ευρώ.
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος εξέδωσε και τα επτά εντάλματα σύλληψης. Ο ανακριτής πρόκειται να επισκεφτεί μάλιστα τον Δ. Κοντομηνά σήμερα στο νοσοκομείο.
Από την πλευρά του ο Άγγελος Φιλιππίδης, μέσω του δικηγόρου του διεμήνυσε, ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να απολογηθεί.
Διαβάστε επίσης:
Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης για τo Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Εντάλματα σύλληψης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Δέκα νέες κλήσεις για τα υποβρύχια!
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΤ: Προσοχή στους νέους Διευθυντές
Το πόρισμα – καταπέλτης για Γριβέα και το πάρτυ 500 εκατ.
Ο Ανδρίκος, ο Γριβέας, η Βάτσικα, η Ελβετία και τα 15 εκατ. ευρώ