Ευρωπαϊκή στήριξη στο δρόμο προς τις κάλπες αναζητά ο Πρωθυπουργός
Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Έλληνα Πρωθυπουργό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Αθήνα και, συνολικά, το ζήτημα της οικονομικής πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται κατέχει κεντρική θέση στο debate ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες ευρωσκεπτικιστές αλλά και ακραίοι, όπως η Χρυσή Αυγή, αναμένεται να εξασφαλίσουν υψηλά ποσοστά.
Ως αποτέλεσμα η, συνήθως, πανηγυρικού χαρακτήρα παραδοσιακή συνεδρίαση των ευρωβουλευτών με τον Προεδρεύοντα κρύβει παγίδες για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να βρεθεί κάτω από διασταυρούμενα πυρά: αφενός από την αριστερή πτέρυγα και αρκετούς εκ των σοσιαλιστών που θα διεκδικήσουν χαλάρωση της ακολουθούμενης πολιτικής, αφετέρου από βουλευτές που θα επιδιώξουν να υπερασπιστούν τις εθνικές τους θέσεις (σ.σ μεταξύ αυτών και το μη κούρεμα του ελληνικού χρέους) έναντι των εθνικών τους ακροατηρίων.
Ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει την αυριανή συνεδρίαση ως ευκαιρία προκειμένου να πείσει αφενός για την πρόοδο της Ελλάδας και να κλείσει τα στόματα της αμφισβήτησης που άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες, αφετέρου δε να κερδίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων βουλευτών έναντι της κυβέρνησής του που δοκιμάζεται στο δρόμο προς τις κάλπες.
Θεωρείται αυτονόητο ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν, αν και ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί η συνεδρίαση να επικεντρωθεί στο ελληνικό πρόβλημα και όχι στην ελληνική Προεδρία, θα είναι και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η Αθήνα στέλνει ήδη κατευναστικά μηνύματα προς όλες τις πλευρές, κυρίως μέσω του Γ. Στουρνάρα που δύο φορές, τις τελευταίες ημέρες, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο κουρέματος.
Η Αθήνα θέλει να κλείσει τον κύκλο αντιπαράθεσης με την τρόικα, σε κεντρικό επίπεδο, και στις επιδιώξεις της είναι να μην υπάρξει νέα επίσκεψη των ελεγκτών στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση προφανώς της επικείμενης αξιολόγησης.
Πλέον στόχος της Αθήνας είναι το ελληνικό θέμα να συζητηθεί σε κάποιο Eurogroup εντός Φεβρουαρίου με σκοπό να συμφωνηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα – milestones- βάσει των οποίων θα γίνεται η εκταμίευση των χρημάτων.
Στόχος του Μαξίμου και του Υπ.Οικονομικών είναι να δρομολογηθεί η εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν από τον Δεκέμβριο αλλά και αυτών που έπονται μέχρι τον Ιούνιο και η αποδέσμευση των επιμέρους ποσών να γίνεται τμηματικά με βάση στόχους που θα πιστοποιούνται χωρίς την παρουσία... Τόμσεν στην Αθήνα.
Στο μεσοδιάστημα, η Αθήνα θα επιδιώξει να λάβει μία... εγγυητική για τις προθέσεις των Ευρωπαίων ως προς την ελάφρυνση του χρέους, καθώς υπάρχει προφανής απροθυμία του Βερολίνου να προχωρήσει σε πράξεις πριν τις ευρωκάλπες, αλλά και διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να βελτιωθούν οι όροι υπό τους οποίους η δικομματική θα κατέβει στις δίδυμες εκλογές του Μαΐου.
Ωστόσο, με ανοικτά τα δικαστικά μέτωπα, αλλά και με την κοινωνία στα... άκρα, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτά θα φανούν επαρκή για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος. Γεγονός που επαναφέρει, με έμφαση, στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών...
Διαβάστε επίσης:
Όλι Ρεν: Κυνικός και αυταρχικός
Η Ευρωβουλή επιτίθεται στην τρόικα
Αποκαλυπτική η έκθεση Κάρας για τα λάθη της Τρόικας στην Ελλάδα
Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ