Σκoρδάς: Mη ανεκτή η υπονόμευση του νέου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια»
Σαφές μήνυμα ότι «δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση της εφαρμογής τού νέου νόμου για την προστασία των «κόκκινων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς», μετά τις καταγγελίες από πολλούς δανειολήπτες ότι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις τράπεζες, στέλνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Όντως, καταγγέλθηκε από αρκετούς δανειολήπτες ότι δεν μπορούσαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις τράπεζες. Αμέσως επικοινωνήσαμε και με την Ένωση Τραπεζών και με τις επιμέρους διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να λυθεί το θέμα και σε κάθε περίπτωση, θα υπογραμμίσω, ότι είτε από άγνοια, είτε από αμέλεια, ή πρόθεση, δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση η υπονόμευση αυτής της πρωτοβουλίας, αυτής της ρύθμισης» σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί άτυπη παράταση από τις τράπεζες μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Ιανουαρίου, ο κ. Σκορδάς καθιστά σαφές: «Εάν για οποιοδήποτε λόγο, πλησιάζοντας προς το τέλος αυτής της προθεσμίας, διαπιστωθεί ανάγκη να επανεξετασθεί το διάστημα ισχύος της, θα το συζητήσουμε και με την Ένωση Τραπεζών και πάντα έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία».
Σχετικά με την έκθεση της PricewaterhouseCoopers (PwC) που εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών στην Ελλάδα «καλπάζουν» και από το 32% το 2013 θα φθάσουν στο 40% το 2014, ο κ. Σκορδάς σημειώνει: «Πράγματι η κρίση έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε πάρα πολλούς δανειολήπτες, είτε είναι επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων τους και γι αυτό όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες κινούνται στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με πιο ήπιο τρόπο, να πάρουν μια ανάσα δηλαδή στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Βέβαια, φαίνεται από όλα τα στοιχεία ότι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερούμενων δανείων έχει ανακοπεί, εξακολουθεί όμως να δημιουργεί ανησυχία.
Για τον λόγο αυτόν έχει προβλεφθεί η σύσταση, από τον τελευταίο νόμο, του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ώστε να μπορέσει να μελετηθεί η κατάσταση πάρα πολύ διεξοδικά για να δούμε με ποιους τρόπους θα επιταχυνθεί η απονομή δικαστικών λύσεων στις αιτήσεις που χρονίζουν στα δικαστήρια και με ποιον τρόπο θα μπορέσει να προσδιοριστεί η έννοια του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, αλλά και του ελαχίστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ώστε πολύ γρήγορα να είμαστε έτοιμοι για έναν μηχανισμό μόνιμης διαμεσολάβησης».
Διαβάστε επίσης:
Τα «κόκκινα» δάνεια χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις