Ο Χ. Αθανασίου καταδίκασε τα τραγικά γεγονότα στη Ρωσία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη 17η Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας για θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (ΕΑΔ), η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα, δήλωσε:

«Καταδικάζω ειλικρινά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Ρωσία, όπως στο Βόλγκογκραντ και το Πιατιγκόρσκ, τα οποία δυστυχώς καταδεικνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψή της, με παράλληλη τήρηση των θεμελιωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακόμη, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάλογος επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται στις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ενώ επεσήμανε τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης αυτής της συνεργασίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η Ελληνική Προεδρία αναμένεται να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση», και προσέθεσε: «Η Προεδρία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των κοινωνιών μας και της αμοιβαίας συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Αθανασίου επισήμανε: «Η ΕΕ θα επιθυμούσε να δει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την υφιστάμενη κατάσταση του κράτους δικαίου στη Ρωσία».

Tη δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών σε ποινικές υποθέσεις ο κ. Αθανασίου τη χαρακτήρισε «παράγοντα ύψιστης σημασίας» για την αντιμετώπιση του εγκλήματος που δεν γνωρίζει σύνορα, και ιδιαίτερα του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης:

Στις 136 ανέρχονται οι δικογραφίες που έχουν αποσταλεί στη Βουλή

Αντιδρά το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης στις «ευθύνες» για τον Ξηρό

Τέλος οι άδειες για τρομοκράτες από Αθανασίoυ