Βενιζέλος: Οι προτεραιότητες μας δεν είναι άλλες από των κοινωνιών

«Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ δεν είναι άλλες από τις προτεραιότητες όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Βενιζέλος: Οι προτεραιότητες μας δεν είναι άλλες από των κοινωνιών
6'

«Όλους τους ευρωπαίους πολίτες απασχολεί η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας», τόνισε ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, με βασικό θέμα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η τρίτη αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την κατανομή των βαρών μεταξύ συνοριακών και παράκτιων χωρών και άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και η κινητικότητα εντός της ΕΕ. Η τέταρτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ιδίως τη Μεσογειακή, που ξεκινά από την αλιεία, το περιβάλλον και την προστασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φτάνει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

benizelos2

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ευάγγ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, η οποία όπως είπε, είναι σημαντική όχι μόνο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αλλά και του Κοσόβου. Σχετικά με την ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα Σκόπια και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, η οποία σέβεται τη διαδικασία των Η.Ε., αποδέχεται το ρόλο του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς και αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση.

Καταλήγοντας ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της ΠΓΔΜ δεν είναι το όνομα, αλλά η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Εξάλλου, σχετικά με την Τουρκία, ο Ευάγγ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική και το οποίο είναι το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει μετά από τρία και πλέον χρόνια στασιμότητας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεχίζοντας, ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας, σε σχέση με την Κύπρο, είναι ένα σημείο στο οποίο θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και υπενθύμισε ότι η Τουρκία αρνείται όχι απλώς να αναγνωρίσει, αλλά και να δεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η θεσμικά και πολιτικά σταθερή Τουρκία είναι ένα μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι να αποφευχθεί η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας, καθώς όπως σημείωσε, διαχρονικά, οι εσωτερικές κρίσεις στην Τουρκία συνδέονται με εντάσεις στο Αιγαίο. Εξάλλου, ερωτηθείς για το ρόλο της Τρόικας, ο Ευάγγ. Βενιζέλος σχολίασε ότι το καινοφανές στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ μετέχει σε μία διαδικασία που είναι ενδοευρωπαϊκή, επειδή όταν ξέσπασε η κρίση, δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι μηχανισμοί διαχείρισης. Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν να έρθει το ΔΝΤ για να συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και εκφράζοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, τη δυσπιστία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει αλλαγή του θεσμικού ρόλου της ΕΚΤ, η οποία σήμερα, εκτός του θεσμικού της ρόλου, ασχολείται με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών πολιτικών κάποιων κρατών-μελών. Συνεχίζοντας ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι για την Ελλάδα δεν υπήρχε άλλη καλύτερη προσφερόμενη λύση. «Για εμάς δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Το δάνειο είναι πάρα πολύ μεγάλο 240 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς αυτό θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία και κατάρρευση. Έπρεπε να το αποφύγουμε και να πάμε σε συντεταγμένη λύση», δήλωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «παρά τα λάθη των σχεδιαστών του προγράμματος και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που δεν έχει κοστίσει στον Ευρωπαίο φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις δε θα καταπέσουν».

Evangelos-Venizelos3

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί και το χρέος έχει αναδιαρθρωθεί». Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία και η νομιμοποίηση της διαδικασίας. Από αυτή την οπτική γωνία είναι, συνεπώς, ζωτικό, πρώτον να αποφευχθεί οποιαδήποτε εντύπωση διαφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της Διάσκεψης και ο θεσμικός εγγυητής της διαδικασίας και, δεύτερον, να συνεχισθεί, μέχρι την τελευταία στιγμή, η πίεση προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να μετάσχει ουσιαστικά στη Διάσκεψη, ακόμη και μετά την πρόσκληση προς το Ιράν.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο. Δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα, αυτό όμως, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα. Όπως ανέφερε, τέλος, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, η ΕΕ θα πρέπει να στείλει προς τον αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.

Τέλος, σχετικά με την Ουκρανία, ο Ευάγγ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η πολιτική του διλήμματος ΕΕ ή Ρωσία δεν απέδωσε καρπούς, γιατί το πραγματικό δίλημμα της χώρας ήταν να βρεθεί η σωτηρία της ενόψει της επαπειλούμενης δημοσιονομικής κατάρρευσης, είτε από το ΔΝΤ, είτε από κάποιον άλλο που θα σπεύσει να τη βοηθήσει. Πρόσθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Βίλνιους και πως επανεξετάζει τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία, προετοιμάζοντας Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας στις 28 Ιανουαρίου. Σημείωσε, τέλος, ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί το στρατηγικό πλαίσιο με τη Ρωσία, για να μην υπάρχουν αντιφάσεις σε σχέση με όλες τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν).

Διαβάστε επίσης:

Α. Σαμαράς: Διαψεύσαμε όλες τις Κασσάνδρες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή