«Παγώνει» το σενάριο απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής
Δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής κάνουν πολιτικοί και νομικοί κύκλοι καθώς οι διατάξεις του Συντάγματος λειτουργούν αποτρεπτικά και παρέχουν πλήρη προστασία του δικαιώματος συγκρότησης πολιτικών οργανώσεων.
Τόσο σε επίπεδο συνταγματολόγων όσο και στις συζητήσεις που γίνονται στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού δεν λείπει ο προβληματισμός για τους χειρισμούς που πρέπει να ακολουθηθούν, τη στιγμή που 6 κορυφαία στελέχη της Χ.Α. βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές, εκκρεμούν κατηγορίες και για αρκετά ακόμη ενώ το κόμμα μοιάζει να διατηρεί τη δημοσκοπική του δυναμική σε διψήφια ποσοστά.
Εναντίον της λογικής απαγόρευσης της Οργάνωσης λειτουργεί και το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «θυματοποίηση» των νοσταλγών του Χίτλερ, αυξάνοντας έτσι την απήχησή τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης επεσήμανε, προ ημερών, ότι ο ίδιος επιθυμεί την Χρυσή Αυγή εντός νόμου.
Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει κριθεί καθώς άλλα στελέχη εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να προβεί σε μία επιθετική κίνηση προς το νεοναζιστικό μόρφωμα, προχωρώντας σε απαγόρευση της Χ.Α. με νόμο, καίτοι η συνταγματικότητα του θα αμφισβητηθεί, βάσιμα, στα Δικαστήρια.
Οι υποστηρικτές της άποψης ότι «αν είναι να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α, αυτό πρέπει να το πράξει η κυβέρνηση» εκτιμούν ότι μέσα από μία τέτοια πρωτοβουλία, η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και, ταυτόχρονα, θα τοποθετήσει το κόμμα ρητώς μεταξύ των, κατά τη ΝΔ, «δύο άκρων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α».
Βέβαια, το σενάριο της απαγόρευσης δεν αποκλείεται να είναι και πλήρως ατελέσφορο καθώς μπορεί άμεσα η εναπομείνασα οργάνωση της Χ.Α. να προχωρήσει στη συγκρότηση νέου σχήματος, ενδεχομένως υπό την ηγεσία ενός στελέχους που δεν έχει εμπλακεί στις έρευνες της δικαιοσύνης και δεν βαρύνεται με την «ακτιβιστική» δράση της Χ.Α. Το όνομα, άλλωστε, υπάρχει ήδη: Πρόκειται για την «Ελληνική Αυγή», το όνομα με το οποίο η Χ.Α. κατεβαίνει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ελλάδα.
Εκτός ψηφοδελτίων οι φυλακισμένοι
Τούτων δοθέντων, θεωρείται πιθανό ότι το κόμμα δεν θα τεθεί εκτός νόμου. Ωστόσο, μοιάζει βέβαιο ότι τα ηγετικά του στελέχη που βαρύνονται με κατηγορίες δεν θα είναι υποψήφιοι. Η δικαιοσύνη μοιάζει να επιταχύνει την εκδίκαση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει μεταβολή και του νομικού πλαισίου και η συνέπεια θα είναι ότι αρκετοί εκ των εγκλείστων δεν θα είναι υποψήφιοι. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί, ο Άρειος Πάγος έχει τη δυνατότητα να μην ανακηρύξει υποψηφίους, όχι μόνον για ουσιαστικούς λόγους (σ.σ. όπως η αφαίρεση των πολιτικών τους δικαιωμάτων) αλλά και για τυπικούς...
Διαβάστε επίσης:
Αναποφάσιστη η Βουλή για το «μισθό» των προφυλακισθέντων της Χ.Α.
Απάντηση Κασιδιάρη στα περί απαγόρευσης της υποψηφιότητάς του