Ίδρυση τοπικού Τ/Σ ζητούν από Σαμαρά-Βενιζέλο φορείς της Θεσσαλονίκης
Με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜ-Θ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της Β. Ελλάδας και των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο σημερινός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει τη λειτουργία αυτόνομου περιφερειακού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά ενός ανταποκριτικού γραφείου.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος είπε ότι αισθάνεται πολύ «μειωμένος» από τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ και της ΕΡΤ 3 και τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών επαναλειτουργίας, ζητώντας να γίνουν πιο δυναμικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. «Με την κατάργηση της ΕΡΤ 3 έχει πληγεί η ενημέρωση και δεν νοείται δημόσια ραδιοτηλεόραση μόνο στην Αθήνα», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι με άρτια και πλήρη στελέχωση με αξιοκρατικά κριτήρια και άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3», ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Για την ανάγκη λειτουργίας αυτόνομου ραδιοτηλεοπτικού περιφερειακού σταθμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος διατύπωσε και την πρόταση «να αποκτήσει κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας κι από έναν ραδιοτηλεοπτικό σταθμό». Υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ 3 με όλους τους εργαζόμενους τάχθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν τιμά την Ελλάδα ούτε τη δημοκρατία ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή Δημόσια Τηλεόραση «κυβερνητική», λέγοντας ότι εκφράζει την ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης και των κομμάτων που κυβερνούν.
«Η ΕΡΤ 3 είναι ζωντανή, παραμένουμε μέσα στα κτίρια, δουλεύουμε και παράγουμε πρόγραμμα που εκπέμπεται διαδικτυακά» είπε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3 Ελευθερία Φαραντάκη και την ώρα που μιλούσε συνάδελφοί της άνοιξαν πανό στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Τόνισε πως δεν αποδέχονται κανένα διάδοχο σχήμα της ΕΡΤ 3 και χαρακτήρισε «φιάσκο» την προκήρυξη της ΝΕΡΙΤ. Ζήτησε άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ακύρωση των απολύσεων και πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να λειτουργήσει ξανά ένα ανεξάρτητο, ισχυρό και αξιόπιστο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι στη Β. Ελλάδα, ζήτησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου. Για «φίμωση» της Β. Ελλάδας και της φωνής των επιχειρηματιών της περιοχής έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της και να αναγνωρίσει την ανάγκη λειτουργίας αυτόνομου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, όπως η ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη και πρότεινε να προβλεφθεί μοριοδότηση για τους εργαζόμενους ώστε η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να επιστρέψουν στην εργασία. Αυτόνομο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη που θα εκφράζει τον εθνικό συμφέρον και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια ζήτησε ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος. Ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, καθηγητής του ΑΠΘ Άρις Καζάκος, κατήγγειλε ότι είναι «διαβλητές» οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ και δεν έχουν σχέση με το ζήτημα της πληροφόρησης των πολιτών.
Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είπε ότι προσυπογράφει τις θέσεις που παρουσίασε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3 για επαναλειτουργία του καναλιού με την επαναπρόσληψη τους και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους.
«Κοροϊδία» χαρακτήρισε το σχήμα με τους 15 δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ζήτησε τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3. Υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ 3, όπως ήταν κι ακόμα καλύτερα, με μεγαλύτερο πρόγραμμα, τάχθηκε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος. Να λειτουργήσει αυτόνομος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη, έστω και στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ, είπε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (του Κ. Γκιουλέκα, που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ.) Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ 3. Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και της ΕΡΤ 3 ζήτησε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θεόδωρος Τασουνίδης, υιοθετώντας τα αιτήματα των εργαζομένων στην ΕΡΤ 3.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Δ.Ε. της ΕΡΤ 3, επί κυβέρνησης της Ν.Δ., είπε πως αποδείχθηκαν «ένα μεγάλο ψέμα» οι εξαγγελίες της κυβέρνησης που ακολούθησαν το κλείσιμο της ΕΡΤ και σήμερα δίνεται η «χαριστική βολή» σε ότι αφορά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, τόνισε πως η θέση της Ένωσης είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ 3, με επαναπρόσληψη των εργαζομένων της. Σε συνεννόηση με τους άλλους φορείς θα διαμορφωθεί ένα ψήφισμα με τα αιτήματά τους, το οποίο θα δοθεί στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: