Ποδηματά: Η συζήτηση για το «κούρεμα» - «κουρεύει» την αξιοπιστία μας!
«Η διαρκώς ανακυκλούμενη δημόσια συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας και άρα δουλεύει σε βάρος της βιωσιμότητας του χρέους».
Αυτό τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κ. Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), κ. Ιωάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ. Ειδικότερα, η κ. Ποδηματά συμφώνησε με προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα «ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάπτυξη» και τόνισε ότι «η διαρκώς ανακυκλούμενη δημόσια συζήτηση περί περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι απολύτως επιζήμια και τελικά κουρεύει την αξιοπιστία της χώρας και άρα δουλεύει σε βάρος της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η δημόσια συζήτηση να πάρει τέλος». «Για να έρθουμε όμως στην ανάπτυξη - συνέχισε η κ. Ποδηματά - υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε καθώς το Σύμφωνο Ανάπτυξης που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών πριν από ενάμιση χρόνο έχει μείνει στα συρτάρια. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη είναι και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας έχετε συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις για να φέρετε το Σύμφωνο ξανά στο προσκήνιο και να υλοποιηθεί;».
Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε με την κ. Ποδηματά «ότι η κουβέντα περί κουρέματος και οι εμμονές γύρω από αυτό δεν βοηθούν» και τόνισε ότι «αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας αλλά από μόνη της αυτή η συνθήκη δεν είναι επαρκής. Θα γίνουν επαρκείς οι συνθήκες για ανάπτυξη όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία κι εκεί τώρα είναι όλη μας η προσοχή». Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία για τα επόμενα 10 χρόνια για να δώσουμε στον κόσμο μία αίσθηση ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι τώρα πιάνουν τόπο και σε ένα διάστημα δέκα ετών θα έχουμε μία τελείως διαφορετική οικονομία, πολύ πιο βιώσιμη, με υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς και ρεαλιστικούς, που θα στηρίζονται όχι πια σε κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα αλλά σε εξωστρέφεια, σε καινοτομία και σε εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό».
Η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας της διαδικασίας των τρόικα και ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να τοποθετηθεί πάνω σε σχετική πρόταση του ΕΚ «που αφορά στην ένταξη των χωρών που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ούτως ώστε οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα προσαρμογής τόσο στο δημοσιονομικό όσο στο διαρθρωτικό σκέλος να συζητούνται ανοιχτά και να αξιολογούνται, επιτρέποντας επικαιροποιήσεις και διορθώσεις ακόμα και στο πλαίσιο των προγραμμάτων». Ο κ Στουρνάρας απάντησε σχετικά ότι «είμαστε όλοι αυτιά για να συζητήσουμε ιδέες που θα βελτιώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο σήμερα δουλεύουμε» και συμφώνησε με χθεσινή τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Ρεν για το ίδιο θέμα ότι «είναι μια πρόταση που αξίζει να εξεταστεί».
Διαβάστε επίσης:
Χουντής:Θυσιάστηκε ο λαός - Στουρνάρας:Οι εταίροι έδειξαν «solidarity»
Μαριάς: Πιστός στη γραμμή Σόιμπλε ο κ. Στουρνάρας
Στουρνάρας: Η Ελλάδα δέχτηκε την αλληλεγγύη των εταίρων της!