Ο Φιλιππίδης επιστρέφει – Γριβέας και Βάτσικα… μένουν!
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τα γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Κατά τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκαν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς συνελήφθησαν στην Αγγλία ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα ενώ μπήκε στην τελική ευθεία και η έκδοση του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα.
Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ., Άγγελος Φιλιππίδης, που βρίσκεται στις φυλακές Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, έχει ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να επισπεύσει την έκδοση του στην χώρας μας.
Μάλιστα, χθες, ο συνήγορος του πραγματοποίησε ταξίδι-«αστραπή» στην Κωσταντινούπολη προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. συναντήθηκε και με την δικηγόρο του από την Τουρκία προκειμένου να παραδώσει όλα τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στο τουρκικό δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για την έκδοση του στην Ελλάδα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία συζήτησης στο τουρκικό δικαστήριο και η τουρκική δικαιοσύνη φέρεται να αναμένεται το μεταφρασμένο κείμενο του κατηγορητηρίου από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να αποφασίσει για την έκδοση.
Συνελήφθη το ζεύγος Γριβέα
Το μεσημέρι της Τετάρτης τέλειωσε το "θρίλερ" του ζεύγους Γριβέα, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Ο 50χρονος επιχειρηματίας και η 54χρονη σύζυγός του συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ, όπου μένουν μόνιμα, από τις βρετανικές αρχές. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Γιώργος Καψής έκανε λόγο για «προγραμματισμένο ραντεβού», διαψεύδοντας έτσι τα περί σύλληψής τους.
Γριβέας και Βάτσικα κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία που αποδίδεται σε στελέχη της τράπεζας και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου να είναι «καταπέλτης».
Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου του Westminster, το οποίο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 λιρών για τον καθένα και παράδοση τόσο των δικών τους διαβατηρίων όσο και των παιδιών τους. Επίσης θα πρέπει να παρουσιάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα του Κίνγκστον του Λονδίνου όπου είναι και η μόνιμη κατοικία τους και θα πρέπει να έχουν τα τηλέφωνά τους ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο ώστε να απαντούν σε κάθε κλήση των βρετανικών αρχών.
Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές προχωρούν σε δημεύσεις ακινήτων που διατηρούν στην Ελλάδα και ζητούν το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακίνητα που διαθέτει το ζευγάρι στην Ελλάδα τίθενται υπό καθεστώς δέσμευσης ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την διαβίβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη στοιχείων λογαριασμών που διατηρούν σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία.
Όσον αφορά στα ακίνητα, υπό δέσμευση τίθενται συγκεκριμένα μία πετρόχτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία. Την ίδια ώρα, το ζευγάρι φέρεται να διαθέτει στο εξωτερικό τα εξής ακίνητα: ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ένα σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις, μια ιδιόκτητη κατοικία στο City του Λονδίνου, γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου και άλλα.
Δύσβατος ο δρόμος της έκδοσης
Δύσκολη υπόθεση φαίνεται πως θα είναι ο δρόμος του επαναπατρισμού για το ζεύγος των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.
Το αγγλοσαξωνικό δίκαιο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και με γνώμονα αυτό, για την έκδοση κάποιου καταζητούμενου απαιτείται να προσκομιστούν ενώπιων των βρετανικών αρχών όλα τα στοιχεία τα οποία καθιστούν αιτιολογημένη την έκδοση του αλλά και αυτά που διασφαλίζουν τον σεβασμό στα δικαιώματά του.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγος Γριβέα -Βατσικα, κατά την προσαγωγή του ενώπιον του ειρηνοδικείου του Γουεστμίνστερ φέρεται να προέβαλε αντιρρήσεις για την έκδοσή του στην Ελλάδα γεγονός που καθιστά τις διαδικασίες πιο πολύπλοκες.
Σημειωτέον ότι επί βρετανικού εδάφους είχε συλληφθεί και η ακόμα.... εκζητούμενη πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία η οποία κατηγορείται για εμπλοκή της στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Η ανακρίτρια έχει συλληφθεί από το 2011, ωστόσο έχει αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και η έκδοσή της εκκρεμεί καθώς τα βρετανικά δικαστήρια μέχρι στιγμής κρίνουν ότι δεν τους έχουν αποσταλεί επαρκή στοιχεία για την έκδοση.
Κατόπιν αυτών, η έκδοση των δύο κατηγορούμενων για εμπλοκή στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση.
Διαβάστε επίσης:
Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση Φιλιππίδη στην Ελλάδα
Hürriyet για Φιλιππίδη: Δεν ήταν πολύ έξυπνος...
Συνεχίζονται οι απολογίες για την υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Έρχονται ηχηρά ονόματα δημοσιογράφων στο σκάνδαλο του Τ.Τ.
Ερευνάται διασύνδεση δημοσιογράφων με καραμπινάτα σκάνδαλα
Έρχονται αποκαλύψεις για δάνεια τραπεζών από το παρελθόν!