Απαιτώντας ή επαιτώντας ο Στουρνάρας στις Βρυξέλλες;

-Τα «όπλα» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών απέναντι στους δανειστές.-Οι ασφυκτικές πιέσεις και τα επιχειρήματα της Αθήνας.

Δύσκολο απόγευμα αναμένεται να περάσει στο σημερινό Eurogroup των Βρυξελλών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει στις βαλίτσες αρκετά «όπλα» να αντιπαραβάλει απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν σκληρύνει τη στάση τους απέναντι στην Αθήνα.

Βασικό επιχείρημα της Αθήνας απέναντι στους Ευρωπαίους θα είναι η καλή πορεία των δημοσιονομικών.

Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιήσει τα «όπλα» αυτά ο κ. Στουρνάρας. Αν δηλαδή θα πάει απαιτώντας απέναντι στους δανειστές, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα της έχουν ζητηθεί και δεν αντέχει άλλα μέτρα και πίεση, ή θα πάει για μια ακόμα φορά με το κεφάλι σκυμμένο επαιτώντας ξανά χρόνο και χρήμα.

Η περιορισμένη πρόοδος στην τριμηνιαία αξιολόγηση της τρόικας, η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης, ενώ ο Έλληνας υπουργός αναμένεται ότι θα κληθεί να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα των ομολόγων του.

Η μάχη με τους δανειστές έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες μέσω επιστολών και e- mail. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο Ολλανδός πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντεϊσελμπλούμ, επέρριψε ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Το σκηνικό για τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας θα είναι τουλάχιστον «γκρίζο» καθώς, είναι πλέον πασιφανές ότι επιχειρείται έστω και έμμεσα η ανάδειξη της Ελλάδας ξανά σε... μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης.

Το θέμα είναι λοιπόν πώς θα απαντήσει ο κ. Στουρνάρας στις πιέσεις των δανειστών. Απαιτώντας ή επαιτώντας;

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Το θέμα της Ελλάδας μπορεί να μην είναι στην επίσημη ατζέντα, αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται στα σταθούν ιδιαίτερα στις εκκρεμότητες της Ελλάδας, το δημοσιονομικό κενό και τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιχειρήσει να αντικρούσει όλες τις διαφωνίες με το γεγονός ότι οριστικοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα, στηριζόμενοι και στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επί τάπητος αναμένεται ότι θα τεθούν όλα τα θέματα, το «κενό» του 2014, τα μέτρα 2015-2017 αλλά και τα πάμπολλα «ανοικτά» διαρθρωτικά πεδία. Ωστόσο, αυτό που σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μπορεί να «κρύβει» πλέον το… «κλειδί να για τη δόση είναι το “βαλιτσάκι” του ΟΟΣΑ.

Η τρόικα φέρεται να αναγάγει τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές (γάλα, απορρυπαντικά ψωμί, ξενοδοχεία κλπ.) σε ρυθμιστή για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη «δύναμη» και τη βούληση να περάσει μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει κραταιούς κλάδους. Οι αποφάσεις της Παρασκευής για εξαίρεση του γάλακτος και προώθηση του 80% των προτάσεων έχουν ήδη προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των δανειστών και μένει να φανεί πλέον τι θα ειπωθεί σήμερα από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης…

Διαβάστε επίσης:

Ιερά εξέταση για Στουρνάρα στο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου: «Όλα υπό έλεγχο»

Στουρνάρας:Συζητήσαμε εναλλακτικές-Αύριο οι προτάσεις μας στην Τρόικα

ΔΝΤ: Δεν μας δίνουν την επόμενη δόση χωρίς νέο δάνειο

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Από «κόσκινο» περνά τις επιδόσεις υπουργών ο Σαμαράς

«Πυρετός» για τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα

«Χαρακώματα» Χατζηδάκη – Γεωργιάδη για τα φαρμακεία – super market

Νέο Μνημόνιο προ των πυλών ύψους 15 δισ. ευρώ

ΔΝΤ και Τρόικα ζητούν «αίμα»

Τρόικα: Συνεχίζει να εκβιάζει και τιμά την ελληνική προεδρία στα λόγια