Βουλή:Βελτιώσεις και τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών
Με βελτιωτικές αλλαγές και με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο νομοσχέδιο, το οποίο δήλωσε ότι καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενσωματώθηκε και η τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, που είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτή.
Η νέα ρύθμιση, προβλέπει μεταξύ άλλων παράταση εξόφλησης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων που έχουν λάβει οι αγρότες από την πρώην ΑΤΕ, «κούρεμα» στις προσημειώσεις και μακροχρόνια παράταση εξόφλησης τους με επίσης χαμηλό επιτόκιο. Πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΔΗΜΑΡ που δήλωσε ότι παρότι είναι ελλιπής θα την στηρίξει, δεν έμειναν ικανοποιημένα από τη ρύθμιση, καθώς όπως υποστήριξαν αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες αγρότες προαναγγέλλοντας ότι θα την καταψηφίσουν.
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε λόγο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απαντούν στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών ενώ η αντιπολίτευση επέκρινε το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το αναποτελεσματικό πρόχειρο και «γράμμα κενό». Κριτική όμως στο νομοσχέδιο άσκησαν και βουλευτές της συμπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για απαράδεκτη καθυστέρηση στην συνολική αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων ενώ εξέφρασαν την αντίθεση τους κυρίως στην υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες και στη ρύθμιση με τις προσημειώσεις.
Απαντώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούστηκαν ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι νέοι κανόνες της ΚΑΠ. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση στη ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους τονίζοντας ότι «φιλοδοξούμε με αυτό τον τρόπο να κλείσει η ψαλίδα της τιμής από την παραγωγή στο ράφι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, που ήταν μεταξύ των βουλευτών που άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο, χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την πρόταση του ΟΟΣΑ για προσμίξεις στο ελαιόλαδο. «Κάνουμε μάχη για να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας. Αποκλείεται να δεχτούμε προτάσεις νόθευσης στο ράφι. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε να μπει πρωτοπόρο όχι σε μάχες χαμένες όπως αυτή που έρχεται του γάλακτος αλλά σε μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Διαβεβαιώσεις Τσαυτάρη για ρύθμιση «κόκκινων δανείων» αγροτών