Κούρκουλας: Δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη σε μετάβαση

Με τον τίτλο «Η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, είναι σε μεταβατική φάση», η ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπίν» δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα.

Τα πρώτα ερωτήματα των δύο δημοσιογράφων που πήραν τη συνέντευξη, αφορούν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα και το τι μπορεί να προσφέρει η προεδρία της στην Ευρώπη. Απαντώντας ο κ. Κούρκουλας εξηγεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας βαριάς κρίσης, με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, όμως «τα δημόσια οικονομικά εξυγιάνθηκαν σε χρόνο ρεκόρ», οι ξένοι επενδυτές επανέρχονται και κανείς πλέον δεν μιλάει για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σημειώνει ότι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Ελλάδα έχει πάρει χρήσιμα διδάγματα από την κρίση, γι αυτό και έχει πλεονεκτήματα ως προς την προεδρία της στην ΕΕ και «μάλιστα ενόψει των ευρωεκλογών, που αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες». «Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη σήμερα είναι σε μεταβατική φάση» υπογραμμίζει.

Σε ερώτημα για το εάν η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να επιλυθεί η κατάσταση με την ΠΓΔΜ και να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας αυτής, ο κ. Κούρκουλας απαντά: «Η Ελλάδα βλέπει πολύ θετικά τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια, είναι φυσικό μας συμφέρον. Υπήρξαμε πρωτοπόροι της κίνησης αυτής το 2003. Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια επιτυχία, όπως και η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία. Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, έχουμε κάνει μια πρόταση για την προσθήκη ενός γεωγραφικού επιθέτου στο όνομα της χώρας, ώστε να διαχωριστεί από την ελληνική περιοχή. Σεβόμαστε την ταυτότητα αυτής της χώρας, πρέπει όμως και εκείνη να σεβαστεί τη δική μας. Η θέση μας είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, όμως η πολιτική εξουσία στα Σκόπια δεν επωφελείται από αυτά τα ανοίγματα, αλλά το ακριβώς αντίθετο».

Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Κούρκουλας μιλά για τεχνολογία, ανοίγματα στο εξωτερικό και πολιτική σταθερότητα: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο εύπορη οικονομικά χώρα στην περιοχή, ο δε ιδιωτικός τομέας είναι πάντα ανταγωνιστικός, όπως και οι τράπεζες» λέει και προσθέτει: «Διατηρούμε την τεχνογνωσία και τις υποδομές μας και ανακατευθύνουμε την παραγωγή προς το εξωτερικό. Θέλουμε να ανοιχτούμε προς την Τουρκία και τη Ρωσία. Έχουμε αναγνωρισμένες δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία, για παράδειγμα. Ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ, μας προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Προϋπόθεση για την επιτυχία μας είναι η πολιτική σταθερότητα. Είναι οπωσδήποτε μια πρόκληση, όμως είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι οι Έλληνες δεν θα θελήσουν να σπαταλήσουν όσα επιτεύχθηκαν με τόσο κόπο» καταλήγει ο υφυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Απορημένοι εμφανίζονται στο Υπ.Εξ. από τις επικρίσεις των Γερμανών

Βενιζέλος:Επείγει μία εναλλακτική πρόταση από την Γαλλία στην Ευρώπη

Focus: «Η Αθήνα υποκινεί τη Γαλλία ενάντια στη Γερμανία»