Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές
- Το δραματικό τελεσίγραφο του Πρωθυπουργού και η απειλή των πρόωρων εκλογών.
Η εξάντληση των αντοχών της κοινωνίας και της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, είναι εμφανής.
Παράλληλα έχει εξαντληθεί και το πολιτικό κεφάλαιο της ίδιας της κυβέρνησης με τα δύο κόμματα που την στηρίζουν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να καταγράφουν μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες. Στην περίπτωση μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες που δύσκολα ανιχνεύεται δημοσκοπικά.
Ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, γνωρίζει ότι αν η κυβέρνηση του πάει στις ευρωεκλογές χωρίς να έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα ''δυνατό χαρτί'', η μάχη είναι χαμένη. Και τότε, ενδέχεται το αποτέλεσμα να δημιουργεί ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, με ότι αυτό σημαίνει.
Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει επίσης ότι τα σενάρια για το μεγάλο συνασπισμό και την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-Σύριζα εκπορεύονται από διαφορετικές πηγές.
Στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην ίδια την παράταξη του, υπάρχουν δυνάμεις, επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα που θέλουν να τον περιθωριοποιήσουν, εκτιμούν ότι θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα διακυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας. Και με την επιθετική ρητορική που έχει αναπτύξει ο Α.Σαμαράς απέναντι στην Αριστερά, είναι σαφές ότι αποτελεί εμπόδιο σε μία τέτοια συνεργασία που θα πρέπει να θυσιαστεί.
Ανάλογα κέντρα του εξωτερικού, θεωρούν ότι η υπέρβαση της κρίσης και η άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων απαιτούν συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος.
Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντισταθεί σθεναρά για να μην τον οδηγήσουν σε δεινή πολιτική ήττα στις ευρωεκλογές, κάτι που θα δώσει το έναυσμα για να αμφισβητηθεί ο ηγετικός του ρόλος ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Στις σκέψεις του είναι ακόμα και η διενέργεια τριπλών εκλογών, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Στο Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ.Σταινμάγιερ άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ.Σαμαράς θεωρεί ότι μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές θα μετατραπεί σε ακόμα βαρύτερη στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν και δεν θέλει η παράταξη της οποίας ηγείται να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος την τύχη του κ.Παπανδρέου.
Αν δει ότι η κατάσταση δεν αναστρέφεται αλλά αντίθετα επιδεινώνεται, θα τραβήξει το χαρτί των τριπλών εκλογών επιδιώκοντας να συγκρατήσει τις απώλειες της Ν.Δ και ταυτόχρονα να βάλει το πρόβλημα στην αυλή του κ.Τσίπρα και των δανειστών. Πρώτον γιατί ο Πρόεδρος του Σύριζα θα πάρει την ''καυτή πατάτα'' στα χέρια του και θα αντιληφθεί τι σημαίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές και δεύτερον γιατί το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της χώρας και της ευρωζώνης.
Ο κ. Σαμαράς έχει θέσει δύο προαπαιτούμενα, για να μην προχωρήσει σε τριπλές εκλογές:
α. Να μην τεθεί θέμα υπογραφής νέου μνημονίου και άλλων μέτρων μέχρι τις ευρωεκλογές.
β. Να ανοίξει επίσημα η διαδικασία συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, πριν και όχι μετά το Μάιο.
Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι τα δύο αυτά προαπαιτούμενα θα τον βοηθήσουν ώστε να επιτύχει ένα διαχειρίσιμο, πολιτικά, αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και σίγουρα πολύ καλύτερο από αυτό που προδιαγράφεται τώρα.
Ο κ.Σαμαράς, το άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα μπορεί να το παρουσιάσει ως επίτευγμα του ίδιου και της κυβέρνησης του. Παράλληλα θα ενεργοποιήσει το δίλημμα '' Σαμαράς Πρωθυπουργός και διαπραγμάτευση με την Ευρώπη'' ή '' Τσίπρας και πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα''.
Στην προοπτική αυτή δεν είναι αρνητικό το Βερολίνο. Εκτιμούν ότι θα μπορεί, συμβολικά, να ανοίξει μια διαδικασία συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους προκειμένου να βοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Οι Γερμανοί αλλά και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα και να είναι αρνητικοί στην προοπτική να δεχθούν μία επαναδιαπραγμάτευση, όπως την εννοεί ο Πρόεδρος του Σύριζα.
Οι δύο αυτές προϋποθέσεις που έθεσε ο κ.Σαμαράς, μαζί με τη διανομή των 700 εκ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι τα μόνα χαρτιά που μπορεί να παίξει με αξιώσεις το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης:
«Μασάζ» στους «γαλάζιους» επιχειρεί ο Σαμαράς
Η μεγάλη πρόκληση για τον Σαμαρά να ενώσει ξανά τη Δεξιά
Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες
Δημοσκοπήσεις, τρόικα και «γκάφες» προβληματίζουν τον Σαμαρά