Ο Ζακ Ντελόρ «εκτελεί» τον Κώστα Σημίτη
Καταλογίζει ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό για ασύντακτη και βιαστική είσοδο στο ευρώ
Η αποδοχή που απολάμβανε ο κ.Σημίτης από κατ' εξοχήν φιλοευρωπαϊστές πολιτικούς, φαίνεται ότι κλονίστηκε σοβαρά με την εκδήλωση της κρίσης.
Μπορεί ο πρώην Πρωθυπουργός να έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική από το 2007 (γιατί στο παρασκήνιο είναι κάτι παραπάνω από ενεργός), αλλά στην Ευρώπη αρχίζουν να ανοίγουν στόματα και ιδιαίτερα για την περίοδο που η Ελλάδα, μπήκε στο ευρώ, με μία καθαρά πολιτική απόφαση του κ. Σρέντερ.
Μπορεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να «μαγείρευαν» τότε τα στοιχεία που αφορούσαν τους δείκτες της οικονομίας τους, να έκρυβαν προβλήματα κάτω από το χαλί αλλά η Ελλάδα ήταν αυτή που αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος.
Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζακ Ντελόρ, ήταν αποκαλυπτικός. Με γαλλική αβρότητα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον μία τριετία πριν μπει στην ευρωζώνη.
Σε αυτό το μεσοδιάστημα θα έπρεπε να είχε θωρακίσει την οικονομία της από παρενέργειες που αφορούσαν το δημόσιο χρέος, να προχωρούσε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα την καταστούσαν περισσότερο ανταγωνιστική και τέλος, να επιτύγχανε καλύτερους όρους.
Ο κ. Ντελόρ μίλησε επίσης για ανοησίες των ελληνικών κυβερνήσεων, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον κ. Σημίτη.
Στο ερώτημα γιατί ο κ.Ντελόρ επιχειρεί να τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και να καταλογίζει ευθύνες στον κ.Σημίτη, οι απόψεις διίστανται.
Στους κύκλους των Βρυξελλών αλλά και στο εσωτερικό του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ( από το οποίο προέρχεται ο κ. Ντελόρ) επισημαίνεται ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν είπε τα αυτονόητα. Τονίζεται ότι τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν ορατά, την περίοδο που εξετάζονταν τα δεδομένα για την είσοδό της στο ευρώ αλλά υπήρξε σπουδή στον τότε άξονα Γαλλίας-Γερμανίας, να προχωρήσει η ΟΝΕ με κάθε τίμημα.
Ακόμα και χωρίς να ελεγχθούν τα στοιχεία, κάτι που έγινε όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και για την Ιταλία.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο κ.Ντελόρ θεωρεί ότι η «δική του Ευρώπη» υπονομεύθηκε από τους κ.κ Σρέντερ και Σιράκ που έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την πολιτική ενοποίηση της, προτάσσοντας την οικονομική και νομισματική ένωση.
Πιστεύει ότι τα σημερινά προβλήματα εκεί ακριβώς οφείλονται, στη βιαστική και ασύντακτη είσοδο χωρών στο ευρώ παράλληλα με την ανυπαρξία μιας πολιτικής ένωσης.
Στην Ελλάδα, η τοποθέτηση του κ. Ντελόρ προκάλεσε τη δυσφορία του κ. Σημίτη αφού θεωρεί ότι πλήττεται η υστεροφημία του. Ο πρώην Πρωθυπουργός μάλιστα θεωρεί, ως υπεύθυνη, την κ. Α. Διαμαντοπούλου που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον παλαίμαχο Γάλλο πολιτικό.
Εκτιμά ότι ο κ. Ντελόρ «τροφοδοτήθηκε» με λανθασμένα στοιχεία και επιχειρήματα από την κ. Διαμαντοπούλου, με την οποία οι σχέσεις του κ. Σημίτη είναι ανύπαρκτες εδώ και καιρό.
Η πρώην Υπουργός έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από την κίνηση των 58 αλλά και έχει ασκήσει κριτική στη διακυβέρνηση της 8ετίας 1996-2004, στην οποία καταλογίζει ατολμία στην προώθηση του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος και των μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη η χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Ζακ Ντελόρ: Η Ελλάδα έπρεπε να μπει στο ευρώ τρία χρόνια αργότερα
Το λάθος του Αντρέα Παπανδρέου!
Πόσο ψηλά ήταν αυτοί που «έσπρωχναν» τον Κάντα;
Η Τρόικα «διορίζει» Πρόεδρο Δημοκρατίας τον...Σημίτη
Υπέρ του κειμένου των 58 για την Κεντροαριστερά ο Σημίτης
Σημίτης: Οδήγησε την Ελλάδα στους Γερμανούς και εμφανίζεται ως τιμητής
Ο καγκελάριος Σρέντερ επέμενε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ
Ανταλλάγματα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ προσδοκούσε ο Σρέντερ