Μακιγιαρισμένο μνημόνιο φέρνει η κυβέρνηση!
Ναι σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Αθήνας όχι με δημοσιονομικούς αλλά με διαρθρωτικούς όρους λένε όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, μετά την επιλογή του Βερολίνου να ανοίξει τώρα, πριν τις ευρωεκλογές δηλαδή, τη σχετική συζήτηση.
Μπορεί, χθες, στελέχη του Μαξίμου να δυσφόρησαν για τη σπουδή του Γιάννη Στουρνάρα να αποδεχθεί το γερμανικό «δώρο», ωστόσο πλέον πίσω από τα κλειστά γραφεία ολοένα και περισσότεροι δεν κρύβουν πώς όσα προτείνει το Βερολίνο θα ήταν μία... καλή εκδοχή για την Ελλάδα.
Έστω κι επί της ουσίας πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα, το οποίο ναι μεν δεν θα έχει δημοσιονομικές παραμέτρους (σ.σ. άλλωστε δεν υπάρχει και τίποτε άλλο να φορολογηθεί στη χώρα) αλλά θα περιλαμβάνει σκληρές αναδιαρθρώσεις και «απελευθέρωση» αγορών, μικρό δείγμα των οποίων είναι όσα επιχειρούνται τώρα για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα και το γάλα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να «μακιγιάρει» το νέο πακέτο ώστε να μην αντιμετωπιστεί ως νέο μνημόνιο από τους πολίτες και, φυσικά, να μην διαψεύσει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Πώς θα επιδιώξει να το πράξει αυτό;
Αφενός, φορτώνοντας στους πιστωτές τις αιτίες του χρηματοδοτικού κενού. Και πράγματι, το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους του προηγούμενου έτους αλλά και η άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν προ κρίσης αποτελούν βασική αιτία της έλλειψης ρευστού από την ελληνική οικονομία.
Αφετέρου, επενδύοντας πολύ, επικοινωνιακά και πολιτικά, στο πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει στόχους και πλέον δεν έχει ανάγκη στήριξης από τους εταίρους της.
Τρίτον, με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές, για την έκδοση ομολόγων, χαμηλού ποσού περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Αθήνα έχει αποφασίσει να πληρώσει «αλμυρό» επιτόκιο (σ.σ. άλλωστε το «δέλεαρ» των Ευρωπαίων για το νέο πακέτο είναι τα χαμηλά επιτόκια, σε σχέση με αυτά που θα βρει η Ελλάδα στις αγορές), ωστόσο αυτό αποτελεί ένα λελογισμένο ρίσκο προκειμένου να σηματοδοτηθεί η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Μετά από όλα αυτά, θεωρείται σχεδόν αυτονόητο πώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Αθήνα θα δεχθεί ένα ακόμη πακέτο χρηματοδότησης, το οποίο και θα επιδιωχθεί να εμφανιστεί ως αναγνώριση των λαθών της ευρωπαϊκής πλευράς ή ως συνέχεια του δεύτερου μνημονίου και όχι ως νέο μνημόνιο.
Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι δεν φτάνει αυτό για να «διασωθεί» επικοινωνιακά και πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση...
Διαβάστε επίσης:
Βρυξέλλες: Χωρίς Μνημόνιο δεν παίρνετε ευρώ!
ΣΟΚ: «Μαγειρεύουν» νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα τον Ιούνιο
WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα
Η «κοροϊδία» της Εξεταστικής για την Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο
Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!
ΔΝΤ-Βρυξέλλες πιέζουν για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους δανειστές