Επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για την συμφωνία συμβιβασμού με την SIEMENS
Ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας SIEMENS, ζητεί με επίκαιρη επερώτησή της η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως δύο μέχρι στιγμής επίκαιρες ερωτήσεις της από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, δεν έχουν απαντηθεί απ' το υπουργείο Οικονομικών.
Η ΔΗΜΑΡ ζητά από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της Συμφωνίας Συμβιβασμού, αν έχουν καταρτισθεί τα σχέδια προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την SIEMENS AG, πόσες υποτροφίες δόθηκαν από το ΙΚΥ, σε ποια δημόσια νοσοκομεία παρασχέθηκε ιατρικός εξοπλισμός και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα που προβλέπεται από την Συμφωνία.
Επισκοπώντας τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η γερμανική εταιρεία, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει στην επερώτησή της πως, ειδικά για την επένδυση στην SIEMENS BSH (πρώην Πίτσος) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η εταιρεία ψεύδεται, καθώς η προγραμματισμένη επένδυση δεν είναι καινούργια, αλλά προγραμματισμένη ήδη από το 2009 και αναβληθείσα το 2011, λόγω της τότε ασταθούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, «η εταιρεία, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην επένδυση, αλλά έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της από 900 σε 500 εργαζόμενους - ενώ αντίστοιχη επένδυση έχει κάνει στη γειτονική Τουρκία. Οι ενδείξεις συνηγορούν στην αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα».
«Στο ίδιο πλαίσιο δεσμεύσεων της SIEMENS, έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται και η εταιρεία ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ, στην οποία η SIEMENS διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας με ποσοστό 48%. Η αναγκαιότητα ένταξης και της συγκεκριμένης εταιρείας, στο εξαγγελθέν επενδυτικό σχέδιο της SIEMENS, είναι σήμερα επιτακτική μετά την καταμέτρηση των πληγών που έχει δημιουργήσει η συνεχής αποβιομηχάνιση του νομού της Εύβοιας, που σήμερα μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων στη Στερεά Ελλάδα», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην επερώτηση της ΔΗΜΑΡ.
Διαβάστε επίσης:
Ο υπουργός που ξαναφέρνει τη SIEMENS στην Ελλάδα