Προτάσεις για τους σεισμόπληκτους στη διάσκεψη για Ιόνιο-Αδριατική
Με τους καλύτερους οιωνούς κατά γενική ομολογία και την ένθερμη υποστήριξη των κυβερνήσεων των οκτώ ενδιαφερομένων χωρών και των δύο Επιτρόπων Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη, η στρατηγική της μακροπεριφερειακής συνεργασίας Αδριατικής και Ιονίου μπαίνει στην τελική ευθεία.
Η πρώτη ημέρα της Διάσκεψης της Αθήνας (θα ολοκληρωθεί αύριο) που διοργανώθηκε από την ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε με την πεποίθηση ότι η εκπόνηση μιας νέας εξατομικευμένης στρατηγικής που θα αντανακλά τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Αδριατικής και του Ιονίου με στόχο να ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, βρίσκεται στο σωστό δρόμο. «Η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται, με μεγάλη χαρά, επικροτεί και χαιρετίζει την πρωτοβουλία και την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των οκτώ συμμετεχόντων κρατών-μελών», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τους δύο επιτρόπους και τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ως προεδρεύοντα της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο, φορέα από τον οποίο ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια το εγχείρημα συνεργασίας των χωρών περιοχής με πρωτοβουλία της Ιταλίας.
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν και πρακτικές λύσεις, αναφέροντας ότι η νέα στρατηγική είναι ένα ευέλικτο σχήμα σε σχέση με άλλα και μπορεί να κινείται οριζόντια και να λειτουργήσει με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κεφάλαια. Προσέθεσε δε ότι υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες και με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη. Ο ίδιος συνεχάρη τη Σερβία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, καθώς και το Μαυροβούνιο για την πρόοδο που έχει κάνει και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αλβανία σύντομα, ίσως και εντός του εξαμήνου, θα μπορέσει να μπει σε καθεστώς ενταξιακής πορείας στην ΕΕ, καθώς και ότι θα την ακολουθήσει σύντομα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η κ. Δαμανάκη από την πλευρά της ευχαρίστησε τον κ. Χαν για τη διάσταση που δίνει με τη συμβολή του στη νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι τρεις πρωτοβουλίες στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ο θαλάσσιος χωροταξικός μηχανισμός, η κοινή θαλάσσια επιτήρηση και η θαλάσσια ασφάλεια που θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εντός του εξαμήνου.
Τη μεγάλη βαρύτητα της μακροπεριφερειακής προσέγγισης, από τη βάση προς την κορυφή, για τις συμμετέχουσες χώρες επισήμανε ο κ. Χαν εξηγώντας ότι η νέα υπό κατάρτιση στρατηγική που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πρέπει να επικεντρωθεί στις ανάγκες και προκλήσεις του συγκεκριμένου τμήματος της Ευρώπης και των κατοίκων της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των πόρων για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών της Ελλάδας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης από όλους τους ομιλητές, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Η ΕΕ και όλα τα θεσμικά της όργανα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξουν εκδηλώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων φυσικής καταστροφής. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε επ' αυτού στο περιθώριο της Διάσκεψης με τον κ. Χαν, ανέφερε ότι ο επίτροπος είναι έτοιμος για θετικές πρωτοβουλίες εξηγώντας όμως ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα του τεχνικού ελέγχου. Σχετικά με τους πόρους, επισήμανε ότι υπάρχουν εκτός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Πολιτικής Προστασίας όπως επίσης και το νέο Ταμείο Θαλάσσιας Πολιτικής.
Ως μία έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της ελληνικής Προεδρίας για την μακροπεριφερειακή στρατηγική Αδριατικής και Ιονίου χαρακτήρισε τη διάσκεψη της Αθήνας ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής στα ευρωπαϊκά όργανα τα προηγούμενα χρόνια υπέρ της Πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο στην οποία συμμετείχε από την ίδρυσή της. Ο ίδιος τόνισε την σπουδαιότητα της σύνδεσης και της συνεργασίας των χωρών της περιοχής στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά στα επόμενα βήματα τόσο με τα συμμετέχοντα κράτη και την Κομισιόν όσο και με την Ιταλία στο πλαίσιο της προεδρίας της για την υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου και την εκκίνηση της στρατηγικής.
Διαβάστε επίσης:
H Κεφαλονιά στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου - Χαν