«Λαγοί με πετραχήλια» ενόψει εκλογών
Εκλογικός πυρετός επικρατεί στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου και των Ευρωεκλογών.
Πριν καλά καλά μάθουμε πόσο είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έχει ήδη αρχίσει η μοιρασιά του. Το σπουδαίο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τάζουν οι υπουργοί, αλλά ακόμα και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες βγαίνουν με τη σημαία του πρωτογενούς πλεονάσματος και τάζουν «λαγούς με πετραχήλια».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στις «καλές ειδήσεις» που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο και ελπίζει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση.
Είναι σίγουρο πως οι παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, αλλά το ερώτημα είναι για πόσο...
Μια πιο προσεχτική ματιά στις παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι πρόκειται για μέτρα εξαιρετικά περιορισμένου βεληνεκούς, περιορισμένης διάρκειας χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια και ανεφάρμοστα στην πράξη (βλέπε φθηνό ρεύμα τις ημέρες με αιθαλομίχλη).
Με πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαθέσει 700 εκατομμύρια σε αυτούς που, όπως λέει, χτύπησε περισσότερο η κρίση.
Από τα 700 εκατομμύρια λοιπόν, τα 500 θα πάνε στους ένστολους. Δεν πρόκειται για παροχή, όπως τονίζει η κυβέρνηση, αλλά για συμμόρφωση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Άρα απομένουν 200 εκατομμύρια για να μοιραστούν οι υπόλοιποι πολίτες, τα οποία όπως είναι φυσικό δεν φτάνουν ούτε για... ζήτω!
Αυτό όμως δεν απαγορεύει στην κυβέρνηση να τάζει και να υπόσχεται καλύτερες μέρες για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Τάζουν θέσεις εργασίας
Από το υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 440.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτές οι ευκαιρίες απασχόλησης θα χρηματοδοτηθούν με 1,5 δισεκατ. ευρώ, πόσο το οποίο θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια, το τωρινό και το επόμενο ΕΣΠΑ.
Οι «ευκαιρίες απασχόλησης» λοιπόν βαπτίστηκαν «θέσεις εργασίας».
Για να δούμε όμως περί τίνος πρόκειται και να σας αποδείξουμε ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για θέσεις εργασίας...
1. Περίπου 90.000 από τους 440.000 θα πιάσουν δουλειά σε δήμους και άλλους φορείς του δημοσίου μέσω του προγράμματος κοινωνικής απασχόλησης. Οι περισσότερες από τις συμβάσεις έχουν πεντάμηνη διάρκεια, άντε να έχουν κάποιες ένα έτος. Άρα, από τους 90.000 δεν πρόκειται να βρει μόνιμη δουλειά κανείς, καθώς χρήματα για προσλήψεις δεν υπάρχουν. Επομένως πρόκειται για μέτρο ανακούφισης και όχι για πάταξη της ανεργίας με θέσεις εργασίας.
2. Το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος - περίπου 230.000 άτομα αφορά προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης για νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών. Θα επιδοτηθεί ένας νέος με ένα πόσο για να πάει σε ένα ΙΕΚ και να αποκτήσει κάποια γνώση ή θα επιδοτηθεί μία επιχείρηση για να απασχολήσει κάποιο νέο σε μία θέση απασχόλησης. Τελειώνει η επιδότηση, τελειώνει και η μαθητεία. Χρήσιμη η μαθητεία αλλά δουλειά μόνιμη δεν είναι...
Οι φθηνές παροχές που βγάζουν... σταυρούς
Εντυπωσιακές παροχές που ουσιαστικά αφορούν ελάχιστους σκοπεύει να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Επιδόματα ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους, επιδόματα ανεργίας στους επαγγελματίες που έκλεισαν γραφεία και καταστήματα, ΕΚΑΣ χωρίς όριο ηλικίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θεώρηση βιβλιαρίων υγείας για ανέργους, είναι μερικές από τις παροχές.
Για να δούμε όμως τι ακριβώς είναι αυτές οι παροχές:
1.Το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας θα το εισπράξουν το πολύ 18.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2013 λόγω της αυστηρότητας των προϋποθέσεων χορήγησης.
2.Οι επαγγελματίες που εισπράττουν επίδομα ανεργίας είναι το πολύ 4.000. Υποτίθεται πως θα γίνουν περισσότεροι επειδή άλλαξε ένα από τα προαπαιτούμενα: για να δοθεί επίδομα δεν θα απαιτείται πλέον εξόφληση των χρεών προς το ασφαλιστικό ταμείο. Ο ΟΑΕΕ ωστόσο για να σε βάλει σε ρύθμιση απαιτεί φορολογική ενημερότητα.
3.Ο μνημονιακός νόμος ορίζει ότι για να πάρει κάποιος το ΕΚΑΣ πρέπει να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Έτσι, ακόμη και ανάπηροι βρέθηκαν να κόβεται το εισόδημά τους. Η κυβέρνηση λοιπόν προχωρά στην απόδοση του ΕΚΑΣ σε όσους έχουν αναπηρία άνω του 80%. Το αυτονόητο λοιπόν, το παρουσιάζει ως παροχή.
4. Ως παροχές εμφανίζονται και οι παρατάσεις προγραμμάτων που προβλέπουν τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας των ανέργων με λιγότερα από 100 ένσημα.
Διαβάστε επίσης:
Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες
Τσίπρας: Το «success story» σημαίνει τρίτο μνημόνιο
Νέο θρίλερ με την έλευση της τρόικας - Ζητεί νέα μέτρα
Δύσπιστη η Τρόικα - Στριμώχνει την κυβέρνηση για την ταμειακή «τρύπα»
Χρηματοδοτικό «κενό» 14. δισ. βλέπει η τρόικα και ζητά νέα μέτρα