Σε νέα φάση μπαίνει το Κυπριακό
Μετά από ισxυρές πιέσεις των Αμερικανών – εκτός απροόπτου – θα υπάρξει συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου την ερχόμενη Τρίτη στις 11:30 το πρωί.
Ο Ντερβίς Έρογλου άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή στις συνομιλίες με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το λεγόμενο «προεδρικό» το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία αναφέρεται ότι επήλθε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος παρά τις επιφυλάξεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
«Η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή πλευρά έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάστηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Μισιέλ Μποναρντό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση για τη θετική απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Στο χορό των διεργασιών και των παρασκηνιακών παρεμβάσεων στο Κυπριακό εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι στηρίζει και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων με στόχο την «ενθάρρυνση των εμπλεκόμενων» στο Κυπριακό. Είναι προφανές ότι στήνεται ένα σκηνικό, στο οποίο ο διεθνής παράγοντας θα θέσει υπό την προστασία του τη διαδικασία, θέλοντας να διασφαλίσει πως «θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση». Την ίδια ώρα είναι σαφές πως όλοι αυτοί που παρεμβαίνουν δεν ασχολούνται με το περιεχόμενο, ούτε ασφαλώς και με την προοπτική.
Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου - Νταβούτογλου
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αντιπρόεδρός της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και ιδιαίτερα οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να στηρίξουν τις συνομιλίες», δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός ο οποίος χθες, συνομίλησε για το Κυπριακό με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και με τον Βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χαγκ.
Στο κυπριακό αναφέρθηκε και ό Τούρκος πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν στο Σότσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου αναμένεται να παρευρίσκεται η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τελειώνει από το Κυπριακό, δεν θα βρίσκεται στην Κύπρο. Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, δεν έχουν καμία ενημέρωση για πρόθεση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ στο νησί το Σαββατοκύριακο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων είναι και τα κόμματα, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι οργανωμένοι φορείς της δεξιάς. Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη του Έρογλου με τα κόμματα της ψευδοβουλής. Το ζητούμενο, όπως εξήγησαν, είναι να αρχίσει η διαδικασία.
Ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος παρουσιάσθηκε «επιφυλακτικός» με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, θέλησε μετά την αποδοχή του κειμένου να πει πως «δεν μπορώ να πω ότι θα γίνουν και πολλά πράγματα με το έγγραφο αυτό του κοινού ανακοινωθέντος, γιατί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας περιμένουν έξι κεφάλαια».
Δείτε τα βασικά σημεία του προσχεδίου
1. Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η συνέχιση του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι μια διευθέτηση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, σεβόμενοι τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και τη ξεχωριστή ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις, που θα είναι προσανατολισμένες στο να φέρουν αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα είναι στο τραπέζι, και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
3. Η διευθέτηση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το Χάρτη του ΟΗΕ και η οποία πηγάζει ισομερώς από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτό το καθεστώς θα είναι εσωτερικό και θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου.
Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και τα παρόμοια θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες εξουσίες της, θα καθορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και αμετάκλητα όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα επεμβαίνουν στους νόμους των συνιστώντων κρατών, που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιοτήτων των συνιστώντων κρατών, και οι νόμοι των συνιστώντων κρατών δεν θα επεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά περί τούτου θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.
4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη διευθέτηση μετά την έγκριση της διευθέτησης από χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη. Η διζωνική, δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις αρχές της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.
5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.
6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσιοδότηση να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία αποκλείεται.
7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.