Χ. Αθανασίου: Αδικία οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών

Την αποκατάσταση της αδικίας που έγινε με τις περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών επανέλαβε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Χ. Αθανασίου: Αδικία οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών
3'


«Οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν ήταν δυστυχώς από τις μεγαλύτερες, καθώς ξεπέρασαν το 45% και σε μερικές περιπτώσεις το 50%. Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, είναι γνώστες αυτής της μεγάλης μείωσης και αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανόρθωσης αυτής τη αδικίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, η αποκατάσταση των ασυμμετριών δεν είναι παραχώρηση αλλά υποχρέωση της Πολιτείας που «οφείλει να σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου που δικαίωσε τους δικαστικούς».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα ενισχυθούν με 115 δικαστές στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (περίπου 1.050), ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και αυτό που είναι ήδη στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ανέφερε ότι «καθίσταται σαφές, μέρα με τη μέρα ότι η κρίση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας γίνεται και κρίση βασικών θεσμών του κράτους», ενώ επισήμανε ότι το ασταθές και ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος και η φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την παγιωμένη αδυναμία διώξεως της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα ευκαιριών, τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων να αναπτύξουν δραστηριότητες, κ.λπ., δημιουργούν διαφορές οι οποίες οδηγούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι «το επίπεδο πληροφόρησης για την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της χώρας μας είναι δυστυχώς πολύ χαμηλό, αν όχι ανύπαρκτο και μάλλον δεν ενδιαφέρει κανένα, εκτός από τους ίδιους. Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε περιορισμένα μέσα, καθόλου επιμόρφωση, ανεπαρκή κατάρτιση, υπερβολικό φόρτο εργασίας και ελλιπή οργάνωση».

Όπως είπε η κ. Γιανναδάκη, «ο κόσμος πιστεύει, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της οικονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και απαιτεί από αυτή την όποια απροσδιόριστη λύση. Απαιτεί από τη Δικαιοσύνη να πάρει τη ρεβάνς και μάλιστα γρήγορα για τη σημερινή κατάσταση που είναι προϊόν και αποτέλεσμα δεκαετιών, ανοχής και αδιαφορίας σε ένα σύστημα που ανέχθηκε τη διαπλοκή και την αρπαγή κρατικού πλούτου». Και προσέθεσε ότι «η διαγωγή της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι κοσμιοτάτη», ενώ δέχεται με έκδηλη δυσφορία τον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Αναφερόμενη στα κενά οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων είπε ότι ανέρχονται στα 395, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια ανέρχονται στις 399.000 και εξ αυτών οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης, οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές προσδιορίζονται να δικαστούν μετά από πέντε χρόνια.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και απέδωσαν χαιρετισμό κι εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Βασίλης Γκίκας, ο Σωτήρης Αυδελίδης, ο Γιάννης Πανούσης και ο Γιάννης Γκιόκας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή