Συνταγματική αναθεώρηση: Πως η κυβέρνηση θέλει να..στριμώξει το ΣΥΡΙΖΑ
Την μεταρρυθμιστική ατζέντα για σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο δημόσιο βίο, ανασύρει η κυβέρνηση προκειμένου να ''στριμώξει'' πολιτικά τον Σύριζα αλλά και να την επιβάλει, ως πεδίο αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ανακίνηση του θέματος της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να αποφέρει πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, κυρίως στη Ν.Δ αλλά και να δώσει ''φιλί ζωής'' στο ΠΑΣΟΚ που έχει συρρικνωθεί δημοσκοπικά.
Εκτιμούν ότι θα προσδώσει δυναμική στην κυβέρνηση αλλά και την μεταρρυθμιστική ορμή που της λείπει και η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδέεται με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο Σύνταγμα.
Πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δέσμιος του Αριστερού Ρεύματος αλλά και της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης, θα δυσκολευθεί να αποδεχθεί αλλαγές , όπως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Επιπρόσθετα, υπάρχει η εκτίμηση ότι αν το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταφερθεί στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, τότε μόνο κέρδη θα προκύψουν για τη Ν.Δ και δευτερευόντως για το ΠΑΣΟΚ.
Όπως όλα δείχνουν ο κύβος ερρίφθη και οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να τραβήξουν το χαρτί της αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα επιχειρηθεί να ενδυθεί με τον μανδύα της κορυφαίας μεταρρύθμισης από την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Τα σημεία στα οποία υπάρχει ήδη σύγκλιση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για το αντικείμενο και το πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, είναι τα εξής:
- Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
- Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς εξαιρέσεις.
- Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
- Καθιέρωση δεύτερου νομοθετικού σώματος, της Γερουσίας, με 200 μέλη.
- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Ρηξικέλευθες διατάξεις για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
- Ευρείες αλλαγές στον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας.
Σε αυτά τα 7 σημεία έχει ήδη υπάρξει συμφωνία και προχωρά ο εμπλουτισμός τους και η διαδικασία για την τελική τους διατύπωση, προκειμένου να παρουσιαστούν ως άρθρα και διατάξεις ενός αναθεωρημένου συντάγματος.
Ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση πριν τις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και μέσα στο Μάρτιο, προκειμένου να υπάρχει ο χρόνος για να αφομοιωθούν από την κοινωνία και να αποδώσουν τα πολιτικά οφέλη που προσδοκούν στο Μαξίμου.
Πιστεύουν επίσης ότι θα υπάρξει αιφνιδιασμός του Σύριζα, όπως και στην περίπτωση του σταυρού προτίμησης για τις ευρωεκλογές, ενώ προεξοφλούν ήδη την αρνητική στάση της Κουμουνδούρου σε θέματα όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και της άρσης της μονιμότητας όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Για τα δύο αυτά θέματα, στο Μαξίμου έχουν έρευνες της κοινής γνώμης που δείχνουν μεγάλη αποδοχή, σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 60%.
Διαβάστε ακόμη:
Με σταυρό οι ευρωεκλογές αποφάσισαν Σαμαράς - Βενιζέλος
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση