Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προφυλακιστούν όλοι οι βουλευτές της Χ.Α.
Κατηγορούμενοι θεωρούνται πλέον όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά και την τελευταία κίνηση των ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου που έστειλαν έγγραφο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διαβιβαστεί στη Βουλή ζητώντας την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας και για τους άλλους 9 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο, Αντώνιο Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Δημήτριο Κουκούτση, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Μιχαήλ Αρβανίτη, οι οποίοι δεν κατηγορήθηκαν έως τώρα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος κατηγορούνται για το αδίκημα της διεύθυνσης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Στο πλαίσιο των ερευνών για την Χρυσή Αυγή και τη δράση της, έχει ταυτόχρονα ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές η άρση της βουλευτικής ασυλίας και των Κασιδιάρη, Μίχου, Μιχαλολιάκου, Λαγού, Γερμενή, Μπούκουρα και Ηλιόπουλου, με σκοπό να τους απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες για ενίσχυση της οργάνωσης με όπλα και εκρηκτικά.
Κάτι το οποίο έτσι και αποδειχθεί, ουσιαστικά θα οδηγήσει σε νέες προφυλακίσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α.
Ενδεχόμενο προφυλακίσεων
Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος βρίσκεται ποινικά εμπλεκόμενο με ένα έγγραφο 200 σελίδων, στο οποίο υπάρχουν περισσότερες από 100 μαρτυρικές καταθέσεις, άρση τηλεφωνικών απορρήτων και βίντεο με στοιχεία από τις κατασχέσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών των ήδη κατηγορουμένων βουλευτών.
Την απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας θα πάρει η Βουλή.
Ο μόνος βουλευτής ο οποίος δεν κινδυνεύει με προφυλάκιση, είναι ο Ηλ. Παναγιώταρος, αφού δεν υπάρχει κάποια νέα κατηγορία για όπλα που να τον βαραίνει.
Θα είναι όπως όλα δείχνουν υπόδικος, αφού υπάρχει εις βάρος του η κατηγορία της ένταξης και της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, για την οποία όμως έχει απολογηθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Γιατί ζητείται η άρση της ασυλίας
-Στο αίτημά τους οι ανακρίτριες αναφέρουν πως η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 από τον μέχρι σήμερα αρχηγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, με μικρό αριθμό ομοϊδεατών και πως η οργάνωση αυτή είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ και τα SS.
-Σημειώνεται ακόμη ότι βάσει του υλικού προκύπτει πως η Χρυσή Αυγή φαίνεται να διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της.
Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση, όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.
-Οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου επικαλούνται στο έγγραφο, τα βίντεο, τα ηλεκτρονικά πειστήρια και τις φωτογραφίες από τα οποία εκτιμούν ότι προκύπτει πως ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.
-Για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης αναφέρουν στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα το μαίανδρο ή άλλα σύμβολα.
-Επιπλέον απαριθμούν τις καταθέσεις των μαρτύρων που δείχνουν τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και αναφέρονται σε συγκριμένες ενέργειες που είναι οι εξής: Δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, δολοφονία Λουκμαν, επίθεση κατά τη διάρκεια συναυλίας ΑΝΤΙΦΑ στην Καλλιθέα, επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και επίθεση σε βάρος Αφγανών.
-Επιπλέον στο αίτημα καταγράφονται τα όπλα που βρέθηκαν στις οικίες των βουλευτών, οι οποίοι φέρονται όχι μόνο ως επίσημοι εκφραστές της οργάνωσης αλλά και ως υποστηρικτές των ιδεών των μελών της. Επίσης, φέρονται να είναι ενταγμένοι και να διευθύνουν την οργάνωση ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, δίνοντας εντολές ή ακόμα και εκ των υστέρων εγκρίνουν βίαιες ενέργειες των μελών της. Οι ενέργειες αυτές στοχεύουν στην διά της βίας επικράτηση των αρχών και των θέσεων της οργάνωσης.
Διαβάστε επίσης:
Κασιδιάρης: Αλήτες λυμαίνονται το δικαστικό σώμα
Το πόρισμα των ανακριτριών για την άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής
Άρειος Πάγος: Ζητά άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χ.Α.
Άγριο επεισόδιο με βουλευτές της Χ.Α. στη Βουλή
SZ: «Η τρομοκρατία από αριστερά και από δεξιά κλονίζει την Ελλάδα»
Προσφυγή της Χρυσής Αυγής για το «φρένο» στη χρηματοδότησή της
Προσφυγή της X.A. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις διώξεις (vid)