Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές
-Τι θα γίνει με το γάλα, τα βιβλία και το πρωτογενές πλεόνασμα-Μάχη για «κλείσουν» οι εκκρεμότητες μέχρι τον Μάρτιο
Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να ξεκινήσουν από σήμερα, Δευτέρα, την εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά.
Οι Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου που θα διεξαχθεί στις 10 του μηνός, ώστε να είναι σε θέση να διατυπώσουν γνώμη στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η εντολή που έχουν λάβει από το Eurogroup οι επικεφαλής της τρόικα είναι να πιστοποιήσουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 επαρκεί για να καλύψει και τις τρύπες του 2014 ή ότι σε κάθε περίπτωση θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του τρέχοντος έτους.
Η τρόικα θα εστιάσει στην θεσμοθέτηση εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στην ψήφιση σειράς νομοθετημάτων σχετικών με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους φόρους υπέρ τρίτων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, κ.α..
Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών αλλά με «εκπτώσεις», κάτι που τόνισε εξάλλου και ο Α. Σαμαράς κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ.
Τι θα γίνει με το γάλα
Ο «γόρδιος δεσμός» για την κυβέρνηση είναι το γάλα. Τι θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή σύσκεψη αλλά λύση δεν βρέθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στο υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν ούτε ο κ. Τσαυτάρης, ούτε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που με κοινή γραμμή έχουν εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή στις αλλαγές για τον χαρακτηρισμό «φρέσκο» και της διάρκειας του χρόνου ζωής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να τα «βρουν μεταξύ τους» και στη συνέχεια να παρουσιάσουν μια πρόταση που θα είναι προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.
Επί της ουσίας να προσπαθήσει ο κ. Χατζηδάκης να πάρει «ότι περισσότερο μπορεί» στη συζήτηση που θα έχει με την τριμερή των δανειστών. Ανώτατα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί η τρόικα ότι το γάλα θα παραμείνει ως έχει και δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς πώλησής του.
Βιβλία
Η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση της ενιαίας τιμής μόνο στα ξενόγλωσσα βιβλία ξηλώνοντας έτσι κατά το ήμισυ το σχετικό νόμο της κυβέρνησης Σημίτη (1997) για τα βιβλία τον οποίο είχε επεξεργαστεί τότε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η απάντηση της τρόικα σε αυτές τις προτάσεις είναι άγνωστη ακόμη και εάν η Αθήνα συνεχίζει να επιχειρηματολογεί ότι παραμένει ο στόχος για την υλοποίηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Αμφισβητούν το πλεόνασμα
Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με σημαντικό όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα που πλέον παραδέχονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.
Ο Αντώνης Σαμαράς καλεί τους εταίρους του να προχωρήσουν στην υλοποίηση της υπογραφής που έχουν βάλει για το θέμα του χρέους και έχει ξεκαθαρίσει πως σε κάθε περίπτωση η διαχείριση του πλεονάσματος είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι των δανειστών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δανειστές βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τις κοινωνικές παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς ωστόσο ξεκαθαρίζει πως είναι δικό του θέμα το πρωτογενές πλεόνασμα τονίζοντας πως είναι και το δυνατό του «χαρτί» για τις ευρωεκλογές.
Τα άλλα θέματα της ατζέντας
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ζητήσουν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα καλύψουν το κόστος των 700 εκατ. ευρώ που θα επιφέρει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέσα στο 2014.
Η τρόικα δεν εμφανίζεται να έχει κοινή στάση στο θέμα των αλλαγών στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά κυβέρνηση και Κομισιόν φαίνονται να μην συζητούν την άμεση ενεργοποίησή του.
Για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017, ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την τρόικα.
Διαβάστε επίσης:
«Χέρι» στο πρωτογενές πλεόνασμα βάζει η τρόικα
Πρώτη ένδειξη για το πλεόνασμα αναμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup
Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα
Σύσκεψη υπό τον Σαμαρά στο ΥΠΟΙΚ ενόψει τρόικα