Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων η κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οδεύει προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις καταργήσεις 23 φορέων του Δημοσίου, την εισαγωγή αξιολόγησης στο Δημόσιο με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας και τον επανέλεγχο σε βάθος χρόνου, όλων των διαδικασιών ένταξης των πρώην συμβασιούχων του Δημοσίου στο καθεστώς εργασίας αορίστου χρόνου.

Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων η κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου
5'

Εν μέσω σκληρής κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και επιμέρους ενστάσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης, ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών, με τις οποίες μεταξύ άλλων προωθείται η εκκαθάριση της εταιρείας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ), εξασφαλίζεται η καταβολή του εφάπαξ στους τακτικούς υπαλλήλους του καταργούμενου Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, και δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους έχουν υπηρετήσει το μισό του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής τους σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή, να μεταταγούν ή να αποσπαστούν εντός της ίδιας. Με άλλη νομοτεχνική αλλαγή, προβλέπεται και η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων εργασίας των καταργούμενων νομικών προσώπων, «χωρίς να απαιτείται δήλωση, καταγγελία, ανακοίνωση, ή άλλη διατύπωση».

Alexis-Mitropoulos-570

- «Εδώ στερούμε στον υπάλληλο τη δυνατότητα να πηγαίνει στον ΟΑΕΔ, να παίρνει το γλίσχρο επίδομα ανεργίας. Εδώ τον σφάζει» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

- «Στην κατάργηση του ΕΑΧΑ, παίζονται μεγάλα συμφέροντα» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. «Παίζεται ο άξονας της Πανεπιστημίου, που θα γίνει πεζόδρομος και τραμ. Όταν ο Πρωθυπουργός ήταν υπουργός Πολιτισμού, είχε πει πως τις δραστηριότητες του ΕΑΧΑ θα πρέπει να τις επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα. Εσείς βάλατε τα λόγια του στον κάλαθο των αχρήστων» συμπλήρωσε.

Η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3354/2013), που αξιώνει «ενδελεχή μελέτη» πριν την κατάργηση φορέα - για να εκφράσει στη συνέχεια την αντίθεσή της στην κατάργηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας: «Το Δημόσιο θα στερηθεί την ακριβή εικόνα των εσόδων που προέρχονται από τις διελεύσεις στα διόδια» υποστήριξε. Σε πλέον έντονο ύφος, η αγορήτρια των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, επεσήμανε με τη σειρά της, πως βάσει υφιστάμενου νόμου (4024/2011), πριν από οποιαδήποτε κατάργηση «έστω και μιας οργανικής θέσης», πρέπει να έχει προηγηθεί αξιοκρατική και επιστημονική αξιολόγηση του αντιστοίχου φορέα.

xrysovelwni

- «Ο νόμος 4024, ήταν απαραίτητος προκειμένου να γίνουν οριζόντιες αξιολογήσεις δομών» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ, υπενθύμισε πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει εκθέσεις αξιολόγησης των υπό κατάργηση δομών στην Ολομέλεια, και θεώρησε περίεργη την μη κατάθεσή τους έγκαιρα στην Επιτροπή. Η ίδια έσπευσε να εκτιμήσει, πως τα σχετικά τεκμήρια, δεν ήταν παρά μια οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας συγχωνεύσεων και καταργήσεων 100 φορέων του Δημοσίου, που είχε παραγγείλει ως υπουργός σε ιδιωτική εταιρεία, ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά καταφατικά, η κα Χρυσοβελώνη υπογράμμισε πως «η δήθεν αξιολόγηση, περιέχεται σε μόλις μια σελίδα Α4, χωρίς ποσοτική ανάλυση και αριθμητικούς δείκτες. Πρόκειται για συμπεράσματα «προκάτ» και παρουσιάσεις σεναρίων...».

- «Ίσως ο κ. υπουργός δεν ήθελε να αναφέρει το όνομα του κ. Πάγκαλου, όπου οι ισχυρισμοί του θα έχαναν ενδεχομένως, κάθε αξιοπιστία αμέσως» εκτίμησε η βουλευτής.

-«Εάν δεν σας αρέσουν οι αξιολογήσεις, είναι δικό σας πρόβλημα. Αξιολογήσεις υπάρχουν!» απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η αγορήτρια των ΑΝ.ΕΛ. αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, πως το κράτος καλύπτει πλήρως τις δραστηριότητές του - και επικαλέστηκε και έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, δυσμενή για τον τρόπο λειτουργίας του.

ntolios

Το ΠΑΣΟΚ, δια του Γ. Ντόλιου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού - έναν φορέα που διαχειρίζεται κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την διατήρηση του οποίου έχουν ζητήσει επίσημα και οι κοινωνικοί εταίροι. Ο κ. Ντόλιος πρότεινε αναδιατύπωση του άρθρου για τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων στο Δημόσιο, εκτιμώντας πως «θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου σε σειρά υπουργείων».

Σε ό,τι μάλιστα αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης με τα προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχία, διέκρινε και την έγερση ζητημάτων συμβατότητάς του με το Σύνταγμα.

- «Η αξιολόγηση είναι μια ρύθμιση την οποία εισάγει η κυβέρνηση, απαιτούν οι πολίτες, και απ' ό,τι γνωρίζω κι εγώ, τη θέλουν και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι» σημείωσε αργότερα η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου (ΝΔ).

«Στην Ολομέλεια θα φέρουμε αναδιατύπωση της διάταξης για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, ώστε να κατοχυρωθεί ο ρόλος του ΑΣΕΠ ως ο απόλυτος εγγυητής της διαδικασίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mhtsotakhs-kyriakos

- «Προβάλλετε το ΑΣΕΠ πονηρά, γιατί ξέρετε ότι είναι ένας θεσμός που χαίρει απόλυτης εκτίμησης και εμπιστοσύνης στον κόσμο, ενώ τα κριτήρια για τον επανέλεγχο τα ορίζετε εσείς!» κατηγόρησε τον υπουργό η Σοφία Σακοράφα.

Σχετικά με τον Οργανισμό Κωπαΐδας ο οποίος απορροφάται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, οι βουλευτές Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Σταθάς και Γ. Καράμπελας, ζήτησαν από τον υπουργό να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη μετάβαση και των περιουσιακών στοιχείων του στην Περιφέρεια - κάτι που ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Από πλευράς ΚΚΕ, κατατέθηκαν δύο τροπολογίες - για την παροχή μόνιμης εργασίας στους ευρισκόμενους σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των μικρομεσαίων αγροτών.

Την απορρόφηση στο Δημόσιο, των 30 υπαλλήλων του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό, πρότεινε μεταξύ άλλων ο Σ. Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή) απέδωσε το νομοσχέδιο στον «δημοσιονομικό πέλεκυ των εντολέων της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοβελώνη: Σήμερα οι μάσκες έπεσαν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αύριο το πρωί στις 10 η συνάντηση Μητσοτάκη-Τρόικας

Αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή