Ποιοι γαλάζιοι θέλουν μία θέση στις Βρυξέλλες
Το «πολιτικό ασυμβίβαστο» που επέβαλε ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ της ιδιότητας του εν ενεργεία βουλευτή και του υποψήφιου στις ευρωεκλογές αλλά και η «επιστροφή» του Γιώργου Κουμουτσάκου στα πάτρια εδάφη προκειμένου να δώσει τη μάχη στο μέτωπο της Περιφέρειας Αττικής μεταβάλλον άρδην τα δεδομένα για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 25ης Μαϊου.
Άλλωστε, ουκ ολίγοι εκ των μνηστήρων... αποθαρρύνθηκαν από το «ασυμβίβαστο Σαμαρά» και, συνεπώς, στελέχη που φέρονταν να εξετάζουν την, εκ του ασφαλούς, υποψηφιότητά τους για το ευρωψηφοδέλτιο, αφού σε περίπτωση αποτυχίας δεν θα έχαναν την έδρα στη Βουλή, κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις. Έτσι νυν βουλευτές (σ.σ. όπως οι Κ. Μουσουρούλης, Κατ. Παπακώστα ακόμη και η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου) πιθανότατα δεν θα βρίσκονται στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.
Οι δεδομένοι
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Μαριέττας Γιαννάκου, Ρόδης Κράτσα (σ.σ. θα διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία στην Ευρωβουλή) και της ευρωβουλευτού με τη σημαία του ΛΑΟΣ το 2009, Νίκης Τζαβέλλα.
Δεδομένη είναι και η υποψηφιότητα του πρώην Γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος εφέρετο πρώτος στη λίστα (σ.σ. όταν δεν υπήρχε σταυρός) και πλέον δύσκολα θα υπαναχωρήσει.
Οι «σαμαρικοί»
Σενάριο υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Παπασταύρου δεν υπάρχει. Όχι μόνον λόγω των δυσκολιών του σταυρού εκλογής αλλά και του γεγονότος ότι είναι κεντρικό στέλεχος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Αντιθέτως, ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, δικηγόρος – επικεφαλής του Δικτύου 21 και πολιτευτής στη Β' Πειραιά, θα αναζητήσει μία θέση στις Βρυξέλλες, έχοντας και τη στήριξη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού.
Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο κ. Δημοσθένης Δαβέττας, καθηγητής – εικαστικός, τα mail για τις δραστηριότητες του οποίου «γεμίζουν» τα «γραμματοκιβώτια» των πολιτικών συντακτών «κατ' εντολήν Μαξίμου».
Οι δημοσιογράφοι
Το όνομα του Γιώργου Αυτιά, που ακούστηκε, δεν έχει βάση καθώς ο δημοσιογράφος δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται.
«Εκτός μάχης» επέλεξε να παραμείνει και η κ. Μαριάννα Πυργιώτη, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, η οποία εφέρετο το προηγούμενο διάστημα να περιλαμβάνεται στις επιλογές Σαμαρά για τη λίστα. Η κ. Πυργιώτη δεν αποκλείεται, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να διεκδικήσει μία θέση στην ελληνική Βουλή.
Αντιθέτως, πολύ θετικός σε μία υποψηφιότητά του εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Κύρτσος, που φέρεται μάλιστα να έχει κάνει και τις πρώτες συζητήσεις με το Μαξίμου.
Ωστόσο, η υποψηφιότητά του αναμένεται να προκαλέσει τις οξείες αντιδράσεις στελεχών που στήριξαν με ένταση τον Αντώνη Σαμαρά μέσω διαδικτύου, και έχουν μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με τον πρώην επικεφαλής του Ελεύθερου Τύπου αλλά και υποψήφιο επικρατείας του ΛΑΟΣ στις προηγούμενες εκλογές.
Εντός λίστας, εάν θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή ή τον εξυπηρετεί σε επόμενα σχέδιά του, θα βρεθεί και ο κ. Μανόλης Κοττάκης.
Καραμανλής, ο τρίτος
Το τελευταίο διάστημα με ένταση ακούστηκε στους διαδρόμους και το όνομα του κ. Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα. Ο Κ. Καραμανλής «ο τρίτος», ωστόσο δεν φαίνεται ιδιαίτερα θετικός στο σενάριο των Βρυξελλών, καθώς ήδη έχει δρομολογήσει την υποψηφιότητά του στις Σέρρες, απ' όπου ξεκίνησε την πορεία του και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ διευθύνει και την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση.
Το «κρυφτούλι» Σαμαρά – Μπακογιάννη
Αρνητική, τουλάχιστον επί της αρχής, στην εμπλοκή της εμφανίζεται και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εκτός βέβαια – όπως λέει – αν της το ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Μοιάζει αμφίβολο πάντως αν το Μαξίμου σκέφτεται να περιποιήσει τέτοια τιμή στην πρώην υπουργό. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα είναι ότι η κ. Μπακογιάννη μοιάζει να έχει δρομολογήσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας προς αυτή την κατεύθυνση τη στήριξη ευρωπαίων παραγόντων και κυβερνήσεων, όχι όμως ακόμα και του Μεγάρου Μαξίμου.
Διαβάστε επίσης: Γκρίνια και τηλεφωνήματα για το ασυμβίβαστο των ευρωβουλευτών