Βενιζέλος: Θα δώσουμε τεχνογνωσία για την οικονομία της Ουκρανίας
Στην Ουκρανία ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Κριμαία, αλλά επίσης με τον προσωρινό πρόεδρο της χώρας και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών, ενώ στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για να συμμετέχει αύριο στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλεί εκτάκτως η βαρώνη 'Αστον.
Μετά από τις επαφές που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Oleksandr Turchynov (και μεταβατικό Πρόεδρο της Ουκρανίας), αλλά και τον ομόλογό του Andrii Deshchytsia, ο κ.Βενιζέλος αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις ουκρανο-ρωσικές σχέσεις -«όχι μόνο για την περιοχή, αλλά την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα» - υπογράμμισε την ανάγκη να επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα».
Από τις δηλώσεις του κ.Βενιζέλου προέκυψε εξάλλου, ότι η προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής προσέγγισης, καθώς θέλει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης - «και χαιρόμαστε γι΄αυτό» επεσήμανε ο κ.Βενιζέλος.
Αναφερόμενος εμμέσως στις έκτακτες συνθήκες κρίσης που βαρύνουν την περιοχή της Κριμαίας, ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε με ιδιαίτερη σημασία την προσήλωση της χώρας μας στις αρχές «της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας, κυριαρχίας» και στον σεβασμό της «στα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει και την ιδιότητα της Προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε εξάλλου ο κ.Βενιζέλος στην ασφάλεια των πολιτών, σημειώνοντας ότι στις επαφές του με την Ουκρανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο θέμα της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής κι έλαβε τη διαβεβαίωση των συνομιλητών του ότι θα αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα.
Υπογραμμίζοντας τέλος το οξύτατο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, ο κ.Βενιζέλος (προερχόμενος, όπως είπε, από μια χώρα με ανάλογη εμπειρία, που έχει συσσωρεύσει και τη σχετική τεχνογνωσία), επανέλαβε την πρότασή του για τη σύγκληση μιας Διεθνούς Διάσκεψης, η οποία θα εξετάσει το σχήμα που θα αναλάβει την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς δεν αρκεί η παρέμβαση μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.