Το ΠΑΣΟΚ «μπλοκάρει» τη διάσπαση των μεγάλων νησιωτικών δήμων
'Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται από χθες το βράδυ μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης για τη διάσπαση των 5 μεγάλων νησιωτικών δήμων (Λέσβος, Κέρκυρα, Σάμος, Ρόδος, Κεφαλονιά).
Η τροπολογία αυτή, κατατέθηκε μετά από συνεννόηση του κ.Σηφουνάκη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου λόγω του ενδιαφέροντος και των δύο για την κατάτμηση του Δήμου Λέσβου αλλά και της πίεσης που ασκήθηκε από την κοινή γνώμη των μεγάλων νησιών. Συναντά όμως την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι αν μείνουν ενιαίοι οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι υπάρχουν ελπίδες να μπορέσει να κερδίσει δύο από αυτούς, το Δήμο Κέρκυρας και το Δήμο Ρόδου.
Έχοντας δημιουργήσει ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων από την πολύχρονη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και επαγγελματικά στελέχη, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να κερδίσει την Κέρκυρα και τη Ρόδο.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι δύο βουλευτές που εκλέγονται στα δύο αυτά νησιά, ο κ.Κρεμαστινός και η κ.Γκερέκου και σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Ρήγα, οργανώθηκε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Κ.Ο με δύο στόχους:
α) Να αποδοκιμαστεί πολιτικά η τροπολογία Σηφουνάκη.
β) Να τεθεί βέτο για να αποσυρθεί η τροπολογία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η απαίτηση του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί η τροπολογία, που μεταθέτει την πίεση και την ευθύνη στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, ο οποίος πρέπει να πάρει και τη σχετική πρωτοβουλία.
Ο κ. Ρήγας και οι συγκεκριμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν καν να τεθεί σε ψηφοφορία η συγκεκριμένη τροπολογία για τη διάσπαση των δήμων, γιατί πολύ απλά φοβούνται ότι θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής.
Ο κ. Σηφουνάκης είναι βέβαιο ότι θα την ψηφίσει, μιας και την κατέθεσε ο ίδιος και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες δεν πήγε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ περνώντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν 4-5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν και αυτοί υπέρ της τροπολογίας.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποφύγει την ψηφοφορία αφού υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ , της ΔΗΜΑΡ ενώ το ΚΚΕ θα απέχει διευκολύνοντας έτσι την υπερψήφιση της.
Πίσω από αυτή την εξέλιξη όμως, υποβόσκει και μία ενδοκυβερνητική κόντρα ανάμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου, που επιθυμεί διακαώς τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Μιχελάκη, ο οποίος δεν είναι θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο και έχει μάλιστα κατηγορηθεί για σκόπιμη κωλυσιεργία και αναβλητικότητα.
Πηγές μέσα από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης είναι αντίθετος και δεν θέλει να προχωρήσει στο σπάσιμο των δήμων και αναγκάστηκε να δεχθεί την κατάθεση τροπολογίας μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από το Μαξίμου, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Αθανασίου έχει καλύτερες προσβάσεις εκεί. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μετά την χθεσινή απόφαση του συντονιστικού οργάνου της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μιχελάκης ουσιαστικά διευκολύνεται στο να αποσύρει την τροπολογία, επικαλούμενος την αντίδραση του άλλου κυβερνητικού εταίρου.
Χαρακτηριστικό του παρασκηνίου που σοβεί, είναι ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ.Μιχελάκης ήταν σε συνεννόηση με τον κ.Ρήγα, το γενικό γραμματέα της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη και να υπάρξει διέξοδος στη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά αφού ο κ.Αθανασίου επιμένει ότι η τροπολογία δεν πρέπει να αποσυρθεί και να έρθει προς ψήφιση, έστω και με ονομαστική ψηφοφορία, για να αποφασίσει η ίδια η Βουλή.
Ο κ.Αθανασίου έχει κινηθεί δραστήρια τον τελευταίο καιρό, έχει εξασφαλίσει και τη θετική ψήφο ανεξάρτητων βουλευτών και θεωρεί βέβαιη την ψήφιση της τροπολογίας αν τεθεί σε ψηφοφορία.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, με την επιμονή του να αποφασίσει η Βουλή, θέλει να εκθέσει τον κ.Μιχελάκη και να τον καταστήσει υπεύθυνο στα μάτια των συμπατριωτών του από τη Λέσβο, για το γεγονός ότι ο Δήμος θα παραμείνει ενιαίος αν δεν περάσει η τροπολογία.
Όπως όλα δείχνουν η τροπολογία αυτή, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης , όποια και αν είναι η εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης:
Μετωπική σύγκρουση Μιχελάκη - Αθανασίου
Αθανασίου: Να αποφασίσει η Βουλή για το «σπάσιμο» του δήμου Λέσβου