«Δημοκρατική Αριστερά-Προοδευτική Συνεργασία» ο τίτλος του «3ου πόλου»
Το κείμενο(επισυνάπτεται)της διακήρυξης υπογράφουν 101 προσωπικότητες μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί της ΔΗΜΑΡ Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης, οι πρώην υπουργοί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Μαριλένα Κοππά, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης, Στέφανος Μανίκας, Μηνάς Σταυρακάκης, Θανάσης Οικονόμου), καθηγητές ΑΕΙ (Βασίλης Μάγκλαρης, Νίκος Δεμερτζής, Γιάννης Τσαμουργκέλης), καλλιτέχνες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι επιχειρηματίες, αγρότες, υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στη διακήρυξη επισημαίνεται ότι επιδίωξη της «Δημοκρατικής Αριστεράς-Προοδευτικής Συνεργασίας» είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής, συγκεκριμένης και υπεύθυνης στρατηγικής για τη δημοκρατική έξοδο από την κρίση με ένα εθνικό σχέδιο προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στη διακήρυξη διατυπώνεται η διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική που «συνδυάζει την οικονομική αναποτελεσματικότητα με την κοινωνική αδικία», όπως και με την αντιπολιτευτική πολιτική που «αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, ενσωματώνει ανεδαφικές διεκδικήσεις, αντιτίθεται σε αναγκαίες αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό».
Η ΔΗΜΑΡ και οι συνεργαζόμενοι στο «τρίτο πόλο» δηλώνουν ότι διεκδικούν ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική. «Απαιτούμε σχέση ισοτιμίας με τους εταίρους. Αναδεικνύουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, με ανοιχτό και εξωστρεφή προσανατολισμό, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, στηρίζει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και την κοινωνική οικονομία. Θέλουμε τη σύνδεση της οικονομικής δραστηριότητας με την περιβαλλοντική προστασία με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του πολιτικού σχηματισμού και υποστηρίζουν ότι η επιτυχία της δημοσιονομικής προσπάθειας εξαρτάται ευθέως από τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επίσης αναφέρουν ότι επιδιώκουν την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με κατευθυντήριες αρχές την αυτονομία της πολιτικής έναντι των οικονομικών συμφερόντων, την εμπέδωση του γενικού συμφέροντος ως γνώμονα των λειτουργιών του Δημοσίου, με ριζική αναδιάρθρωση του διοικητικού συστήματος και στόχο ένα κράτος επιτελικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό.
Σχετικά με την Ευρώπη και το μέλλον της υπογραμμίζουν ότι «οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μιαν άλλη Ελλάδα σε μιαν άλλη Ευρώπη. Είμαστε μέρος της πανευρωπαϊκής προσπάθειας για τη μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης, συνεκτικής και ισόρροπης ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης. Υποστηρίζουμε τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».
Επίσης διεκδικούν «την ισχυρή πολιτική εντολή του ελληνικού λαού, για να διαδραματίσουμε σημαίνοντα ρόλο στη μελλοντική συγκρότηση κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας, που θα αλλάξουν τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας». Τα στελέχη της πρωτοβουλίας προσκαλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την προοδευτική συνεργασία κομμάτων, κινήσεων και προσώπων, για να δοθεί «αξιόπιστα και νικηφόρα η μάχη για την Ελλάδα της δημιουργίας μέσα στην Ευρώπη της ευημερίας».
Διαβάστε επίσης:
«Επιτυχία στις εκλογές θα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου»