Στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΑΔΜΗΕ
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου απέστειλε σήμερα στη Βουλή σχέδιο της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ετοιμάσθηκε από τη ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης, τίθενται κριτήρια οικονομικής και τεχνικής επάρκειας για τους υποψήφιους επενδυτές ενώ παρέχεται η δυνατότητα να παραμείνει στο Δημόσιο για μια πενταετία το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ, στην περίπτωση που ο επενδυτής δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναλυτικότερα:
Η διαδικασία αποκρατικοποίησης διακρίνεται σε δύο φάσεις: το στάδιο της προεπιλογής που ολοκληρώνεται με την ανακήρυξη των Προεπιλεγέντων Επενδυτών και την τελική φάση που ολοκληρώνεται με την ανακήρυξη του Προτιμητέου Επενδυτή και την υπογραφή της σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών και της συμφωνίας μετόχων. Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, εκτιμάται ότι η Φάση Β θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2014.
Προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων ή (για τους διαχειριστές κεφαλαίων) τα διαθέσιμα κεφάλαια την τελευταία τριετία να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει επίσης να έχει εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός των τελευταίων πέντε ετών στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του ΑΔΜΗΕ (εμπειρία στη λειτουργία Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας), ή εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός των τελευταίων πέντε ετών στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση υποδομών ενέργειας και/ή συγκρίσιμων περιουσιακών στοιχείων ρυθμιζόμενων υποδομών. Στην περίπτωση σύμπραξης, τα Τεχνικά Κριτήρια πρέπει να πληρούνται από ένα μέλος με συμμετοχή τουλάχιστον 10% στη σύμπραξη. Ο Ενδιαφερόμενος δεν θα υποχρεούται να πληροί τα τεχνικά κριτήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα ίσο με τουλάχιστον 5 έτη.
Το υπόλοιπο 34 % των μετοχών θα πουληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, στην τιμή που θα προκύψει από το διαγωνισμό. Το Δημόσιο θα έχει έτσι καταστατική μειοψηφία στην εταιρία. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις επενδύσεις για τη διασύνδεση των νησιών και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, με τις οποίες μειώνεται σημαντικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής καθώς τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες. Το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης τον διαχωρισμό και πώληση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου.
Διαβάστε επίσης:
Την Πέμπτη ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων για ΑΔΜΗΕ και ΕΑΣ
«Μάχη» στη Βουλή-Πέρασε με 151 ψήφους επί της αρχής η πώληση του ΑΔΜΗΕ
ΚΚΕ: Η τροπολογία για τα ΕΑΣ οδηγεί σε μαζικές απολύσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία Γεννηματά για τα ΕΑΣ
Ραχήλ Μακρή: Δεν θα επιτρέψουμε να πουλήσετε τον ΑΔΜΗΕ
Σκληρή αντιπαράθεση στην Βουλή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Απεσύρθη η τροπολογία για το ασφαλιστικό της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ
Κουκουλόπουλος για ΑΔΜΗΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει μόνο στην καταστροφή
Συνδικαλιστές ΔΕΗ: Γιατί δεν θέλουμε την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Παπαγεωργίου: Ξεκάθαρο ότι διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος στον ΑΔΜΗΕ
Για «ξεπούλημα της ΔΕΗ» κάνει λόγο η Ραχήλ Μακρή
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Μακρή: Επιχειρούν τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της ΔΕΗ
«Μάχη» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη συζήτηση για την πώληση του ΑΔΜΗΕ
ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα στον ΑΔΜΗΕ