Ελεύθερος με 1 εκατ. ευρώ εγγύηση ο Μ. Καρχιμάκης
Ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης ύψους 1 εκατομμύριου ευρώ (!) και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του στον 3ο τακτικό ανακριτή Αθηνών, Δημήτρη Φούκα , ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, κατηγορούμενος για «ηθική αυτουργία σε παραβίαση απορρήτων πολιτείας» σε βαθμό κακουργήματος.
Ο κατηγορούμενος εξέφρασε την πικρία του για την άσκηση δίωξης σε βάρος του και αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον.
«Ίσως με τις θέσεις που τολμηρά, αταλάντευτα και επίμονα κατά καιρούς εξέφρασα , να ενόχλησα και να κατέστησα αντιπάλους μου διαφόρους. Όμως ποτέ και κανένας δεν απετόλμησε να αρνηθεί τον πατριωτισμό, την ηθική, την εντιμότητα και την ευσυνειδησία μου», είπε ενώπιον του ανακριτή.
Ο κ. Καρχιμάκης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από αναφορά με ημερομηνία 11.04.2013 υπαλλήλου της ΕΥΠ προς τον διοικητή της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός φέρεται να λάμβανε από υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα των απόρρητων συντασσόμενων κάθε μήνα "αναφορών κατάστασης ασφαλείας - εκτίμησης απειλής", των ημερήσιων δελτίων ενημέρωσης και λοιπών εγγράφων που απευθύνονταν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας. Επίσης φέρεται ότι έπεισε άγνωστο υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ να του παραδώσει αντίγραφα εγγράφων με πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούσαν την ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ. Καρχιμάκης απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι βρέθηκε κατηγορούμενος εξαιτίας μιας εσωτερικής διαμάχης στην ΕΥΠ και η αναφορά στηρίζεται σε κίνητρα εξόφθαλμα και μονομερή με στόχο την ικανοποίηση των υπερασπιστικών αναγκών διωκόμενου συναδέλφου της υπαλλήλου που υπέβαλλε την αναφορά , στην ΕΥΠ. Μάλιστα αποδίδει τις συκοφαντικές καταγγελίες σε βάρος του, σε πολιτικά κίνητρα επικαλούμενος σχετικό απόσπασμα από την επίμαχη αναφορά στην οποία η μάρτυρας κατηγορίας αναφέρει ότι συγκεκριμένοι συνάδελφοί της συνδικαλιστές υπέστησαν "ανηλεή και απάνθρωπο διωγμό άνευ προηγουμένου από την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου και τα ανδρείκελα του στο υπουργείο και στην υπηρεσία".
Χαρακτήρισε ανύπαρκτο το περιστατικό που η καταγγέλλουσα περιγράφει, σύμφωνα με το οποίο σε συνάντηση με συνδικαλιστές σε εστιατόριο του Κολωνακίου, φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός σε έναν από τους συνδικαλιστές "να του φέρει ένα από εκείνα τα ωραία χαρτιά". Για την κατηγορία , σύμφωνα με την οποία, βρέθηκαν στο γραφείο του απόρρητα έγραφα του ΥΠΕΘΑ, υποστήριξε πως αυτά έφτασαν στο γραφείο του ανωνύμως σε φάκελο το 2007, και πως ο ίδιος από τότε είχε χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό του σε επερώτηση στη Βουλή στην οποία είχε απαντήσει ο τότε υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μειμαράκης.
Υπέρ του κατέθεσαν οι πρώην υπουργοί, Δημ. Ρέππας, Φιλ. Πετσάλνικος και ο δημοσιογράφος και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
Διαβάστε επίσης:
Τα «βαθιά λαρύγγια» της ΕΥΠ και ο Κ. Καραμανλής