Μηταράκης: Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στην προστασία των προϊόντων μας
Η κατοχύρωση των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης, είναι βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας διαβεβαίωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, «η Ελλάδα έχει βάλει «ψηλά το πήχη», για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σημειώνοντας ότι έμπρακτα η ελληνική προεδρία παλεύει για να προασπίσει τα συμφέροντα της, για αυτό και έθεσε το θέμα των ΠΟΠ και στο άτυπο συμβούλιο της Αθήνας ως ειδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, παρά την απροθυμία κάποιων κύκλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να το συζητήσουν». Νωρίτερα, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Γιώργος Βλάχος, όσο και βουλευτές από όλα τα κόμματα, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν και να καταφέρει η χώρα μας να κατοχυρώσει και να διασφαλίσει τα ελληνικά προϊόντα.
«Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δεν πρέπει να περιμένουμε να βάλουν άλλοι το θέμα των ΠΟΠ προϊόντων. Πρέπει να το θέτουμε παντού για να γίνει κατανοητό σε όλες τις πλευρές ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας», επεσήμανε ο κ. Βλάχος, ενώ εστίασε και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για το γάλα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ικανοποιημένος, «να είναι 5 ημερών και φρέσκο». «Πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία για να υπάρξει συνεργασία όλων μας και να προλάβουμε το κακό με το χυμένο γάλα, που διαισθάνομαι ότι έρχεται», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «κάποιες χώρες «κάνουν παιχνίδι», με αποτέλεσμα να υπογράφονται ετεροβαρείς διμερείς συμφωνίες από τις οποίες βγαίνουν χαμένες χώρες της ΕΕ, ενώ οι ισχυροί διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους».
Παράλληλα, πρότεινε να γίνει οργανωμένη συζήτηση στη Βουλή για να ενημερωθούν οι βουλευτές τι λέει η Ελλάδα, πόσο και πως διεκδικεί και τι προσπαθεί να αποφύγει για να μην διαπιστώνουμε εκ των υστέρων, όπως είπε, τις αρνητικές ρυθμίσεις. «Στα ζητήματα που αφορούν κυρίως τη φέτα, το γάλα και το λάδι περάσαμε δυστυχώς τον πήχη από κάτω», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου τονίζοντας ότι «μια έντονα εξαγωγική χώρα την κάναμε αιμορραγικά εισαγωγική».
«Πρέπει να είστε αποφασιστικοί στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Είναι μονόδρομος η αγροτική στήριξη και σε αυτή κατεύθυνση δεν έγινε τίποτα. Βάλατε τον πήχη ψηλά αλλά πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να περάσουμε από πάνω και όχι από κάτω», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου. Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών βουλευτών Πάρις Μουτσινάς ζήτησε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συμφώνησε με τα όσα κατήγγειλε νωρίτερα ο Γιώργος Βλάχος, για τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα παράνομης εισαγωγής.
«Πρόκειται για ίδιας μάρκας λιπάσματα τα οποία στη Βουλγαρία τα αγοράζουν φθηνότερα», συμπλήρωσε από την πλευρά του και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι η ελληνική προεδρία υπηρετεί στόχους της ΕΕ, ενώ αμφισβήτησε τη δυνατότητά της χώρας μας να έρθει σε κόντρα με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν εφησυχάζουμε, συνδυάζουμε τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες με το εθνικό συμφέρον» διαβεβαίωσε εκ νέου ο κ. Μηταράκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που επέβαλε το θέμα των ΠΟΠ προϊόντων και ζήτησε να προστατευθούν. Αναφερόμενος ειδικότερα, στην συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 2015 και η ΕΕ θα την εγκρίνει το 2016, αλλά η ελληνική προεδρία, όπως είπε, που έχει στόχο το άνοιγμα νέων αγορών θα έχει αφήσει το στίγμα της.
«Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η ανάπτυξη, η επένδυση, το εμπόριο και οι θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Μηταράκης και υπογράμμισε ότι το κείμενο των συμπερασμάτων υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες χώρες. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας επεσήμανε ότι «η άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να επιτρέψει το ελεύθερο εμπόριο απετέλεσε την θρυαλλίδα των εξελίξεων».
Διαβάστε επίσης:
Στο πλευρό των αγελαδοτρόφων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
Ο Χαρακόπουλος για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα
«Θα χτυπήσουμε το γάλα και μετά θα πούμε πάλι συγνώμη λάθος του ΟΟΣΑ;»
«Η επιτυχία θα επιτρέψει την πιο ουσιαστική στήριξη των αγροτών»