Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

-Αδιάλλακτοι και προκλητικοί οι δανειστές-Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος
Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
3'

Αγώνα δρόμου δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μετά το τελεσίγραφο του Eurogroup το οποίο δεν έδωσε την πολυπόθητη δήλωση στήριξης, τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την ελληνική κυβέρνηση η οποία έρχεται πλέον αντιμέτωπη και με τις προκλητικές δηλώσεις των δανειστών.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε ανοιχτή γραμμή και μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει μία ακόμη συνάντηση των δύο προκειμένου να συζητηθούν τα νέα αιτήματα της τρόικας.

Ο κίνδυνος ρήξης είναι πιο ορατός από ποτέ καθώς, παρά τα επιτεύγματα της Ελλάδας, οι δανειστές τηρούν αδιάλλακτη στάση και ζητούν συνεχώς περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι οι τροϊκανοί ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μην διανείμει το πρωτογενές πλεόνασμα στην κοινωνία αλλά να το δώσει για την εξόφληση του χρέους.

CAD19D36FDD36DBB153C8AFC5D39BA06

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί στους ένστολους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η τρόικα το αρνείται και ζητά να δεσμευτεί για να καλύψει τυχόν αποκλείσεις από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και αν αυτό καλυφθεί να τότε να καλύψει άλλες ανάγκες όπως τα χρέη του δημοσίου ή να τα συνδυάσει με αναπτυξιακούς στόχους.

Αντίθετα φαίνεται ότι βρέθηκε λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την παρέμβαση της ΤτΕ και της ΕΚΤ, το οποίο το ΔΝΤ έβαζε σε παράλληλη και παρασκηνιακή διαπραγμάτευση αλλά το συνέδεε ως μη όφειλε με την συζήτηση για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά.

Τα αγκάθια στην κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι πολλά και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για κανένα. Εκτός από το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί η τρόικα απαιτεί πλήρη διάλυση του εργασιακού με απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των τριετιών, νέα μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα και απολύσεις και το 2015.

Επισήμως η κυβέρνηση περιορίζεται να πει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ισχύουν όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου λένε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει: ήτοι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα υλοποιηθεί σε ένα ποσοστό 85% στο γάλα, τα φάρμακα και στο ψωμί θα υπάρξει συμβιβασμός ενώ απορρίπτει και την πλήρη κατάργηση της εργασιακής προστασίας. Κατηγορηματικοί όμως είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο λένε ότι αμέσως μετά την επίσημη επικύρωσή του από την Eurostat θα αρχίσει η διανομή του με τους ένστολους να παίρνουν το πρώτο τμήμα του επιδόματος στο τέλος Απριλίου.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση θα αντέξει στην πίεση και διακινδυνεύσει να παρέλθει και αυτή την εβδομάδα δίχως να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Τα πάντα είναι… στην κόψη του ξυραφιού!

Διαβάστε επίσης:

Εκνευρισμένος ο Σαμαράς από τη στάση των δανειστών

«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Το «σκοτεινό» σενάριο της τρόικα

Στουρνάρας: Επιστρέφει η Τρόικα-Συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Η τελειωτική κίνηση κ. Γεωργιάδη στη δημόσια υγεία πριν την ευρωβουλή;

Μ. Παπαδόπουλος: «Η τρόικα γωνιακό μαγαζάκι ιδιωτικών συμφερόντων!»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
20:10ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Χαλκίδα

20:10ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Χαλκίδα