Σαμαράς: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε προπύργιο σταθερότητας
«Περάσαμε από πρωτοφανείς συμπληγάδες, προ δύο ετών πολλοί πίστευαν ότι η χώρα δεν θα απέφευγε την χρεοκοπία και θα έφευγε από την ευρωζώνη με όλες τις συνέπειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ενώ τόνισε ότι η δοκιμασία που πέρασε η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος.
Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η εσωτερική αναστάτωση και η εξωτερική απομόνωση και οι εθνικοί κίνδυνοι ήταν μέσα στις συνέπειες μίας χρεοκοπίας. Κόντρα όμως σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα: Καταφέραμε να εξαλείψουμε το πρωτογενές έλλειμμα και να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά πλεόνασμα.
»Εξαλείψαμε και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από ότι προβλέπανε και οι πιο αισιόδοξοι. Καταφέραμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει παγκοσμίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτές μας επιτρέπουνε να προχωρήσουμε. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ενισχύσουμε την θέση μας στην ΕΕ, την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας αποσταθεροποιούνται η Ελλάδα αναδεικνύεται σε προπύργιο σταθερότητας. Η αναδιάρθρωση που προχωρούμε δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολλά να κάνουμε. Αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια θα ξαναγυρίσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες. Δεν πρόκειται να το δεχθώ, συνεχίζουμε. Ξέρω πόσο υπέφερε η ελληνική κοινωνία από την ανεργία, τους φόρους. Όμως τώρα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Τρόικα και υπογράμμισε: «Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Αντίθετα με όσα οι γνωστοί κύκλοι προεξοφλούσαν, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2014. Μέρος του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην ελληνική κοινωνία. Για την ακρίβεια 525 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας, θα δοθεί επίσης σε ένστολους με κάτω από 1500 ευρώ το μήνα. Θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9%. Θα υπάρξει αύξηση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αφού θα μειωθούν και οι εισφορές των εργαζομένων. Ακόμη με την συμφωνία που κάναμε θα επιστρέψει ένα δισ. παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες πέρα και πάνω από τα 2,8 δισ. που είχαμε προβλέψει. Θα ενισχυθεί έτσι η ρευστότητα κα να τονωθεί η ανάπτυξη. Παράλληλα προωθούμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώνεται».
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας: «Όλα αυτά είναι ζητήματα μετρήσιμα, χειροπιαστά στην πράξη και αφήνουν εκείνους που τα αμφισβητούν στον άχαρο και μίζερο ρόλο τους. Ορισμένοι που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, από σήμερα είναι κομπάρσοι. Πιστεύει κανείς ότι όσα ανακοινώσαμε σήμερα είναι 100% λάθος; δεν ακούσαμε όμως τίποτε θετικό».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους στόχους του από εδώ και μετά: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην υπευθυνότητα, στην αποφασιστικότητα, στην συνέπεια στον σχεδιασμό. Δεν ξεπεράσαμε τις δυσκολίες ωστόσο τώρα ο κόσμος βλέπει ότι η χώρα μπαίνει σε ανάκαμψη. Στόχος είναι πάντα να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική και να δημιουργούμε ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας σε όλους και κυρίως στα νέα παιδιά».
Συνοψίζοντας είπε ότι το μήνυμα είναι ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. «Μέχρι το 2020 θα έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης και θα έχουμε επιστρέψει εκεί που ήμασταν πριν. Επίσης θέλουμε μία σταθερή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος είναι να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, θέλουμε το 50% του ΑΕΠ να βγαίνει από φορείς εξωστρέφειας από τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: Μείωση φορολογικών βαρών, μείωση ενεργειακού κόστους, αποκατάσταση ρευστότητας και μείωση γραφειοκρατίας.
Μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να αρχίσει η σταδιακή και συστηματική μείωση των φορολογικών βαρών. Παραμένει στόχος ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% και η μείωση του ΦΠΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«H παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν αμφισβητείται πια. Δεν θέλουμε η χώρα να γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων. Πολλοί παρακαλούσαν να αποτύχει η χώρα. Αλλά τώρα οι επικριτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν το λάθος τους, ούτε να βοηθήσουν, ούτε να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτή η υπονόμευση είναι απαράδεκτη. Μακάρι να είχαμε μία αντιπολίτευση που να στήριζε έστω κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν στηρίζουν ούτε μία. Δεν θα εγκαταλείψουμε την ευθεία γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, ευημερία με ανάπτυξη».
Ο κ. Σαμαράς καταφέρθηκε εναντίον του κρατισμού, των συντεχνιών και των εμποδίων στην απελευθέρωση της αγοράς και των στημένων επιχειρηματικών παιχνιδιών. «Λέμε όχι σε όλα αυτά που έφεραν την Ελλάδα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η νέα Ελλάδα ανατέλλει. Θα πετύχουμε για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν σε 1 εκατ. Έλληνες
Τι προβλέπει η συμφωνία για εργασιακά, γάλα και φάρμακα
ΜΥΣΥΦΑ: «Μουδιασμένη» νίκη για τους φαρμακοποιούς
Πώς «κόπηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα!
Τσίπρας: Σχεδιάζουν να μας φορέσουν νέο Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές