Προσπάθειες για να μην χυθεί το γάλα απ’ την καρδάρα
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κυβερνητική συνοχή, με τα στελέχη του Μαξίμου να μετρούν… κεφάλια ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την συμφωνία με την τρόικα.
Τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά καθώς μέχρι την Παρασκευή το επίμαχο άρθρο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, ενώ τα επιτελεία των δύο κομμάτων πρέπει να έχουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο μέχρι την Τετάρτη.
Τα τηλέφωνα σε Συγγρού και Χαρ. Τρικούπη έχουν πάρει «φωτιά», μιας και οι συνεργάτες των δύο κυβερνητικών εταίρων αναζητούν εναγωνίως τρόπους να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για το γάλα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης συνάντησε εκ νέου τον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και του πρότεινε να υπάρχει ελληνικό γάλα 5 ημερών. Απάντηση δεν πήρε καθώς εκτός από την κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα.
«Θεωρώ ότι κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου, σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς» ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του αποκλείει την πιθανότητα αλλαγών, ωστόσο το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα το κείμενο να υποστεί μια μικρή διαφοροποίηση, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της λέξης ελληνικού για το φρέσκο γάλα άνω των δύο ημερών και μέχρι των 11, ώστε να διαχωρίζεται από το εισαγόμενο.
Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χθες να απαντήσεις αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως αν κάποιος βουλευτής καταψηφίσει θα τεθεί αυτομάτως εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Με αυτό το ενδεχόμενο «φλερτάρουν» πλέον πολλοί. Εκτός από τους Μ. Χαρακόπουλο, Ι. Τζαμτζή, Γ. Βλάχο, Θ. Μωραίτη, Ν. Σηφουνάκη και Μ. Κασσής ήρθε να προστεθεί και ο Α. Κοντός βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ ο οποίος χωρίς να δηλώνει αν θα καταψηφίσει την ρύθμιση για το γάλα κάνει λόγο για «βαρύ πλήγμα στον κλάδο, με ορατό τον κίνδυνο για την οριστική εξαφάνιση της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας».
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ και από πλευράς της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει αναλάβει να ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Διαβάστε επίσης:
Σαμαράς και Βενιζέλος σε αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο του γάλακτος
Χαρακόπουλος:Καλοδεχούμενη κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία για το γάλα
«Πυρά» του προέδρου της Ένωσης Κτηνοτρόφων κατά των πολυεθνικών
Για αφανισμό της αγελαδοτροφίας «μιλούν» οι κτηνοτρόφοι
Κασσής: Δεν ψηφίζω για το γάλα
«Σφίγγουν τα γάλατα» για την κυβέρνηση