Πώς θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές-Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ
Το πώς θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές περιγράφεται αναλυτικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο ευθυγραμμίζονται οι κανόνες και οι περιορισμοί για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με αυτούς που ισχύουν για τους βουλευτές, ορίζεται η ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών μέσω των δημοσκοπήσεων και καθορίζεται η κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον χρόνο, τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών.
Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυρό προτίμησης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, δεδομένου ότι το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί πλέον αυξημένες αρμοδιότητες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έχοντας υπόψη ότι συνδέεται η ψήφος των πολιτών της ΕΕ με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται σαφές ότι η ψήφος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αυξάνεται στο διπλάσιο του συνολικού αριθμού των εκλεγομένων κάθε φορά μελών στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, αυτό γίνεται για να διευρυνθούν οι επιλογές των ψηφοφόρων και να συγκροτηθούν αντιπροσωπευτικότερα ψηφοδέλτια.
Εισάγεται, ακόμα, η ρύθμιση περί ποσόστωσης ανά φύλο και γίνεται υποχρεωτική η αντιπροσώπευση του κάθε φύλου τουλάχιστον στο 1/3 των υποψηφίων. Επιπλέον, τίθεται κώλυμα εκλογιμότητας για τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Παράλληλα, διατηρείται το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όσων λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Σε ό,τι αφορά την εκλογική χρηματοδότηση προτείνεται να γίνεται με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην εκλογική δύναμη των δικαιούχων πολιτικών κομμάτων ως εξής: σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών 50% θα χορηγείται στα κόμματα της Βουλής και 10% στα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου. Σε περίπτωση ευρωεκλογών τα ποσοστά χορήγησης θα αντιστρέφονται.
Όσον αφορά στην προεκλογική εκστρατεία, θα προσομοιάζει στην προεκλογική εκστρατεία βουλευτικών εκλογών και προτείνεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμφανίσεων των υποψηφίων στα ΜΜΕ, σε επίπεδο «Καλλικρατικής» περιφέρειας, κατά μία φορά σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους υποψήφιους βουλευτές.
Εξίσου αυξάνεται το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών και ανέρχεται στο ύψος που ισχύει κάθε φορά για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια. Στόχος είναι η κατοχύρωση της ισότητας, τόσο μεταξύ υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών όσο και μεταξύ υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Αναφορικά με τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών ορίζεται ότι θα μετέχουν στις βουλευτικές εκλογές και οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ή των συνασπισμών που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο και τυχόν δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αντιστρόφως για τις ευρωεκλογές θα μετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων ή συνασπισμών που εκπροσωπούνται στη Βουλή και δεν εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επιτροπή για τις επικείμενες ευρωεκλογές ορίζεται ότι θα συγκροτηθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Τέλος, οι απαγορεύσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων ισχύουν πλέον μια ημέρα πριν από τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις τυχόν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές.
Διαβάστε επίσης:
Στηρίζουν Σαμαρά οι δανειστές εν όψει ευρωεκλογών
Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή-παράσταση νίκης