Έντονες αντιδράσεις φορέων για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σχετικά με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τους κλάδους τους, που -όπως είπαν- διαλύουν τον παραγωγικό ιστό, καθιστώντας τη χώρα «κινεζοποιημένη επαρχία» της ΝΑ Ευρώπης.

Έντονες αντιδράσεις φορέων για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου
4'


«Τα μέτρα που επιχειρεί να θέσει σε ψήφιση η κυβέρνηση με εκβιαστικά διλήμματα προς την ελληνική Βουλή, δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες για τους κλάδους μας, ουσιαστικά αποτελούν συνολικό κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας» ανέφεραν.

Άφησαν σαφείς αιχμές για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται, όπως είπαν, πίσω από τις αλλαγές που προωθούνται, εκφράζοντας αμφιβολίες για την παρέμβαση των εκπροσώπων της τρόικας στα συγκεκριμένα μέτρα. «Η κυβέρνηση τα κάνει από μόνη της και όχι κατόπιν εντολής της τρόικας, εξυπηρετώντας συμφέροντα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν ότι δεν έγινε δεκτή καμία αλλαγή από αυτές που πρότειναν, καθώς δεν φεύγουν από τα φαρμακεία μόνο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) αλλά «φεύγει όλο το φαρμακείο οδεύοντας προς τα πολυκαταστήματα» αφού επιτρέπεται η συστέγαση με άλλα καταστήματα.

«Το φαρμακείο πρέπει να έχει συγκεκριμένη μορφή και θέση για να είναι αποτελεσματικό στη λειτουργία του. Δεν έχει σχέση ούτε με σούπερ μάρκετ ούτε με παιχνιδάδικα». Αντιδρούν, επίσης, στη δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων μιας ανώνυμης εταιρείας, καθώς και στο άνοιγμα πολλών φαρμακείων από έναν και μόνο φαρμακοποιό.

Διαφωνούν με την κατάργηση των πληθυσμιακών και χωροταξικών ορίων, υποστηρίζοντας ότι περιοχές στις οποίες δεν καταγράφεται ιδιαίτερη κίνηση θα μείνουν ακάλυπτες.

Έντονη αντίδραση εκφράζουν και για την απελευθέρωση του ωραρίου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «παραπλανητικό, για να μπορούν να το ακολουθήσουν μόνο απρόσωπα φαρμακεία». Για τα ΜΥΣΥΦΑ, επιμένουν ότι πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία για την ασφάλεια του πολίτη και να έχουν σταθερή, αμετάβλητη τιμή, η οποία ορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο. «Το κράτος μπορεί να ελέγξει τις τιμές εύκολα και αποτελεσματικά, αντί να τις αφήσει ανεξέλεγκτες στη συνείδηση της κάθε εταιρίας» ανέφερε ο κ. Λουράντος.

Οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε απεργία έως και τη Δευτέρα, οπότε θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα σας πολεμήσουμε, έρχονται εκλογές …» ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΑ.

Τη στήριξή του στους φαρμακοποιούς εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο τα φάρμακα να χορηγούνται μέσα από τα φαρμακεία και όχι μέσα από άλλα κανάλια διανομής, όπως επίσης είναι απαραίτητο κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Για αντιμεταρρύθμιση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του με τα προωθούμενα μέτρα.

«Εμείς δεν τα βρήκαμε, κανένας δεν μας κάλεσε να συζητήσει μαζί μας», είπε. Χαρακτήρισε «κοροϊδία» το γάλα μιας ημέρας, αφού όπως είπε, είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε πέντε ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία.

Τόνισε τη διαφωνία του κλάδου με την κατάργηση του όρου φρέσκο, ζήτησε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι οι ρυθμίσεις θα επιφέρουν μαζική εισβολή εισαγόμενου γάλακτος αμφίβολης ποιότητας, σε βάρος της εθνικής οικονομίας. Όσον αφορά το επιχείρημα για φθηνότερο γάλα, ο κ. Πεβερέτος, είπε, ότι αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ, που είναι 13% στη χώρα, όταν στην Αγγλία είναι μηδέν και σε Πορτογαλία, Ισπανία 4% και αυτομάτως η τιμή θα μειωθεί.

Οι προωθούμενες αλλαγές στην τιμολόγηση του βιβλίου θα συμβάλουν στην απαξίωσή του, και στη στροφή στην εμπορικότητα, με παράλληλη απαξίωση των δημιουργών, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου Αθανάσιος Ψυχογιός. Πρότεινε, διατήρηση της ενιαίας τιμής σε όλα τα βιβλία για 18 μήνες μετά την τελευταία ανατύπωσή τους, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται με έκπτωση 10%. Εξαίρεση των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων από την ενιαία τιμή και παροχή δυνατότητας έκπτωσης 20% στα σχολικά βοηθήματα.

Διαφωνία για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το ψωμί, εκφράζουν και οι αρτοποιοί, υποστηρίζοντας ότι στόχο έχουν τη συρρίκνωση του κλάδου και τη σύγχυση των καταναλωτών «προς όφελος των επιτηδείων» απειλώντας τις συνθήκες υγιεινής του πιο βασικού είδους διατροφής.
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων κάλεσαν τους βουλευτές «να μην συνεργήσουν σε αυτό το έγκλημα και να ορθώσουν το ανάστημά τους στους κάθε λογής εκβιασμούς».

Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: Το κούρεμα έγινε το 2012 - Θα βγούμε σύντομα στις αγορές

Κ. Λουράντος: Τα 11.000 φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας (vid)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή