Αλαλούμ στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα

-Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής-Τους αιφνιδίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας τα… πάνω – κάτω

Αλαλούμ στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα
3'

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επικαλούμενος το άρθρο 142, κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζητώντας παράλληλα να διακοπεί η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών», ενώ ζήτησε και την παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκης.

Η πρόταση μομφής του κ. Τσίπρα αιφνιδίασε τα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δεν περίμεναν αυτή την κίνηση από τον πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τόσο το προεδρείο της Βουλής όσο και κορυφαίοι υπουργοί «ψαχνόντουσαν» αρκετή ώρα για να δουν αν μπορεί να γίνει δεκτή η πτόταση δυσπιστίας αθώς δεν έχουν περάσει 6 μήνες από την τελευταία πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση μπορεί να γίνει δεκτή καθώς δεν αφορά το σύνολο της κυβέρνησης αλλά μόνο τον υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η πρόταση μομφής δεν μπορεί να γίνει δεκτή λόγω μη παρέλευσης εξαμήνου.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Πριν λίγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα κατά του Στουρνάρα (βίντεο)

Σταμάτης: Ο Τσίπρας καθυστερεί τη λήψη των χρημάτων

Δείτε LIVE τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

Σήμερα στην ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο

Χατζηδάκης: Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα

Βρούτσης: Δεν θίγονται οι τριετίες, δεν μειώνονται οι μισθοί

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Στουρνάρας: Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά

Μαριάς: Ενισχύετε τους ολιγάρχες των τραπεζών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή