Η.Κουσκουβέλης: Μην συνδέουμε την υπόθεση της Κριμαίας με την Κύπρο

Απαντήσεις στη φημολογία των τελευταίων ημερών και το ενδεχόμενο να επηρεάζουν το status quo της Κύπρου τα γεγονότα στην Κριμαία, δίνει ο γνωστός διεθνολόγος Ηλίας Κουσκουβέλης.

Η.Κουσκουβέλης: Μην συνδέουμε την υπόθεση της Κριμαίας με την Κύπρο
1'

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το κατά πόσο η απόσχιση της Κριμαίας μπορεί να παράγει νομικά επιχειρήματα για νομιμοποίηση περιπτώσεων μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, όπως στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου και κατ' επέκταση του ψευδοκράτους της Κύπρου, είναι αρνητικός. Ο Καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, όπως επισημαίνει μάλιστα και στην προσωπική του ιστοσελίδα (kouskouvelis.gr), υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα μιας και η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την κατάσταση στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο Καθηγητής, προσθέτει μάλιστα, πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, έχει αποφανθεί επί τέτοιων ζητημάτων αρνητικά. Χρησιμοποιεί μάλιστα το παράδειγμα της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως περίπτωση που δε μπορεί να τύχει αναγνώρισης, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη της απόφασης "1251/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, η οποία προβλέπει ότι η όποια λύση θα πρέπει να στηρίζεται στο υφιστάμενο κράτος (Κυπριακή Δημοκρατία), με ενιαία κυριαρχία, μία προσωπικότητα, μία υπηκοότητα, του οποίου θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα". Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα...

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή