Τσαυτάρης: Πυλώνας ανάπτυξης η γεωργία
«Η γεωργία ξαναβάζει το δικό της λιθάρι και γίνεται πυλώνας για να ορθοποδήσει η χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισημαίνοντας ότι «ο τόπος πατά και πάλι στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που του προσφέρει ο πρωτογενής τομέας σε όλη του την κλίμακα, από τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, τη μελισσοκομία και άλλους κλάδους, αλλά ιδιαίτερα τον κλάδο της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών, αποτελώντας πυλώνα ανάπτυξης για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση».
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσαυτάρης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι «το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας αποτελεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και γι’ αυτό το ΥπΑΑΤ υιοθέτησε ως στρατηγική επιλογή την πιστοποίηση αυτής της ποιότητας, μέσω των σημάτων ποιότητας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Βιολογικής παραγωγής, ενώ έρχονται τρία νέα σήματα. Αυτά της Νησιώτικης και της Ορεινής Παραγωγής και τα Παραδοσιακά Προϊόντα».
Ο κ. Τσαυτάρης είναι προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Παγκόσμια κρίση ανεργίας των νέων και η ανάγκη για συντονισμένες συλλογικές δράσεις», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο του Μανχάταν. Όπως επισημαίνεται, το «υψηλού επιπέδου διεθνές συνέδριο αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων και στην ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης συνδυασμένων δράσεων για έξοδο από την κρίση». Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε από χθες σειρά συναντήσεων με ανώτερα στελέχη του επενδυτικού κόσμου, καθώς και με ιδιοκτήτες και εκπροσώπους εταιρειών που εισάγουν στην Αμερική ελληνικά προϊόντα ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «Η χώρα μας, όπως ξέρετε, έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο εξάμηνο αυτό. Είχαμε μια πολύ εξαιρετική συνεργασία με το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, και καταφέραμε να συμφωνήσουμε σ' ένα τρίλογο για ένα κανονισμό που αφορά τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων στην εξωτερική αγορά εκτός Ευρώπης και δευτερεύοντος εντός. Επομένως, ήταν ένα σημαντικό θέμα και άπτεται και των εδώ συζητήσεών μας».
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια προώθησης των ποιοτικών προϊόντων της Ευρώπης εκτός ΕΕ. Το πρόγραμμα έτρεξε πέρσι πιλοτικά με λιγότερα χρήματα, τώρα έχει πάει στα διακόσια εκατομμύρια ευρώ. Για μας, σαν Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί από τα είκοσι περίπου προϊόντα που διάλεξε η ΕΕ για να τα προωθήσει για πρώτη φορά και από τις 28 χώρες-μέλη της, τα έξι ήταν ελληνικά προϊόντα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, επειδή αυτή η στροφή που κάνουμε για να πάμε σε μια γεωργία ποιότητας και όχι αναγκαστικά μόνο χαμηλού κόστους, αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα. Εμάς μας ταιριάζει αυτό. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα-δυο προϊόντα σε γιγαντο-ποσότητες, έχουμε περισσότερα, έστω και χαμηλότερων ποσοτήτων, αλλά είναι αυτά που τώρα ζητά ο κόσμος».
Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι «στη δύσκολη συγκυρία που περνά η πατρίδα μας, ο τόπος σηκώνεται όρθιος και φαίνεται να τελειώνει η προσπάθεια του δημοσιονομικού πλαισίου. Η γεωργία λοιπόν ξαναβάλει το δικό της λιθάρι και γίνεται πυλώνας για να ορθοποδήσει η χώρα μας. Από τα δέκα κορυφαία προϊόντα, όλων των κατηγοριών, που εξάγει η Ελλάδα, τα πέντε είναι γεωργικά προϊόντα. Πέρσι, ήταν οι τσιπούρες και τα λαβράκια από τα ιχθυοτροφεία μας και φέτος είναι το λάδι πρώτο στις εξαγωγές και τα ιχθυηρά δεύτερα. Ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά μας, είτε φρέσκα ή κονσερβοποιημένα, μετά τα κρασιά και τα τυριά. Άρα, όπως και στο παρελθόν, σε κρίσιμες καταστάσεις για τον τόπο, όπως με την προσφυγιά της Μικράς Ασίας που η Ελλάδα δέχτηκε ένα και πλέον εκατομμύριο πρόσφυγες, τα γεωργικά προϊόντα βοηθούν σημαντικά για να ορθοποδήσει ο τόπος».
Αναφερόμενος στην κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, διατυπώνει την άποψη ότι «και τώρα, που είναι εξίσου δύσκολες οι καταστάσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανεργίας των νέων που τείνει να γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα, η γεωργία ήταν και μπορεί να γίνει μια μεγάλη δεξαμενή χεριών για απασχόληση και δεύτερο μπορεί άμεσα να δώσει αποτελέσματα», επισημαίνοντας ότι «παρατηρείται μια νέα δυναμική του τομέα λόγω της ενασχόλησης νέων ανθρώπων, με καλή σχετική κατάρτιση, με γνώσεις και με νέες ιδέες, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής όσο και στο επίπεδο της προώθησης των ελληνικών προϊόντων».
Μιλώντας για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχου, εκτιμά ότι «θέλει να βοηθήσει τους νέους, τη γεωργία, την Ελλάδα. Η είσοδος νέων ανθρώπων θα μας λύσει και ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα που αφορά τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού. Σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο το 6% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου του και τις πρωτοβουλίες του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Επίσης, αναφέρθηκε σε συνέργιες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με άλλους φορείς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την εισαγωγή του ελληνικού πρωινού σε ξενοδοχεία της χώρας. Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει λειτουργήσει προς την ενίσχυση των τοπικών καλλιεργητών και παραγωγών».
Μίλησε και για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί -όπως για παράδειγμα η ακριβή ενέργεια-, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπέρβασή τους. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση 11 γεωθερμικών πεδίων εξαιρετικής ποιότητας στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία καθιστούν δυνατή τη λειτουργία θερμοκηπίων χωρίς την κατανάλωση ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ είχε επηρεάσει στο παρελθόν αρνητικά την ελληνική αγροτική παραγωγή, ο κ Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι «η νέα ΚΑΠ δεν έχει πλέον ως στόχο να ενισχύσει το εισόδημα του αγρότη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά δίνει έμφαση σε κίνητρα και ενισχύσεις που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα λάβει από τη Νέα ΚΑΠ το ποσό των 19,5 με 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι ποσοστό 2% των χρημάτων θα αξιοποιηθεί για την είσοδο νέων στη γεωργία.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ακολούθησε δεξίωση στον ίδιο χώρο, την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης, παρόντος και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργου Ηλιόπουλου, και με προσκεκλημένους εισαγωγείς και εμπόρους ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ, αλλά και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Κατά τη δεξίωση οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον υπουργό και να ανταλλάξουν απόψεις με στόχο τη διευκόλυνση των διαύλων συνεργασίας και την προώθηση και την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Αμερική.
Κατά τη συνέντευξή Τύπου, τον υπουργό προλόγισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και τον καλωσόρισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης. Τον κ. Τσαυτάρη συνόδευε ο Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Απόστολος Ντιγκμπασάνης.
Διαβάστε επίσης: