Συνάντηση Γιάννη Μανιάτη με τον Αλβανό υπουργό Ενέργειας

Oι προετοιμασίες για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου TAP που θα διασχίζει την Ελλάδα και την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με τον Αλβανό Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, Damian Gjiknuri, παρουσία των Γενικών Γραμματέων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, Κων/νου Μαθιουδάκη και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου.

Συνάντηση Γιάννη Μανιάτη με τον Αλβανό υπουργό Ενέργειας
2'

Όπως επισημάνθηκε οι εργασίες προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράμματος, τόσο στο εσωτερικό των κρατών, όσο και στο επίπεδο των απαιτούμενων διμερών διευθετήσεων.

Επιπλέον, στη συνάντηση:

- Ο κ. Μανιάτης, ενημέρωσε τον Αλβανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των ερευνών Υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η γεωγραφική γειτνίαση και οι γεωλογικές ομοιότητες Ελλάδας και Αλβανίας δημιουργούν ελπίδες και στις δύο χώρες για εξαιρετικά ευνοϊκές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

-Ο κ.Gjiknuri, παρουσίασε το σύνολο των έργων που πρόκειται να παραχωρηθούν το επόμενο διάστημα στη γειτονική χώρα μέσω διεθνών διαγωνισμών, στους οποίους θα μπορούν να συμμετάσχουν και Ελληνικές εταιρίες.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία νέων προτάσεων και την διαχείριση των σχετικών θεμάτων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι ο TAP αποτελεί το μεγάλο, συμβολικό έργο, το οποίο θα ενώσει τις δύο χώρες αλλά δεν είναι το μόνο και πρόσθεσε:
"Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι και το αποφασίσαμε να δώσουμε όλη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, ώστε να στηρίξουμε με τεχνογνωσία προς αυτήν την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στα ζητήματα της δημιουργίας μιας εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου, που η Ελλάδα έχει εμπειρία - αντίστοιχα η Αλβανία δεν έχει - θεωρώ πως μπορούν οι εμπειρογνώμονες των δύο κρατών να έχουν μία εξαιρετικά θετική συνεργασία".

Διαβάστε επίσης:

Μανιάτης:Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Συνάντηση Γ. Μανιάτη με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή