Εσωκομματικά μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ
Εν μέσω σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε πάντως στην ανάδειξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ονομάτων που θα συνθέτουν το ευρωψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου.
Τις βασικές ενστάσεις και τον προβληματισμό του για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα εκδηλωθούν από το εξωτερικό, ενόψει των Ευρωεκλογών, διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι είναι αναγκαίο «...να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «...μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».
Η απάντηση της ηγεσίας ήρθε άμεσα, δια στόματος του στενότερου ίσως συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, που υποστήριξε ότι «το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι το δίλημμα που έθετε ο κ. Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του μνημονίου», ζητώντας να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το δίλημμα, διευκολύνοντας την κυβέρνηση.
«Η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πώς θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική», συνέχισε.
Οι τροπολογίες πάντως που κατατέθηκαν από την πλευρά της μειοψηφίας επαναφέροντας το θέμα της εξόδου από το ευρώ, αλλά και την μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, καταψηφίστηκαν, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει από την πλευρά της «λευκό» στο κείμενο της διακήρυξης.
Το τετ α τετ Τσίπρα – Λαφαζάνη
Μια συνάντηση λίγων λεπτών στο περιθώριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη εκτόνωσε την ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές εξ αιτίας των απόψεων που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος για την Ευρώπη για έξοδο από το ευρώ αλλά και για την συγκρότηση του Ευρωψηφοδελτίου.
Στην συνάντηση αυτή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το γραφείο τύπου να στείλει την ομιλία του όλα τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να μην υπάρξουν ερμηνείες και παρερμηνείες για τα όσα είπε στην χθεσινή του ομιλία.
Νωρίτερα ωστόσο οι δύο πλευρές εξαπέλυσαν αιχμές εκατέρωθεν μετά τη φράση του Αλ. Τσίπρα που ζήτησε σύμπνοια και συντροφικότητα γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες, φωτογραφίζοντας με τον τρόπο αυτό την Αριστερή Πλατφόρμα.
Τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου
Ενστάσεις και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν στο άκουσμα των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.
Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφώνησε με κάποιες από τις υποψηφιότητες των συνεργαζόμενων με το κόμμα τους .Οι αντιδράσεις αφορούσαν την υποψηφιότητα του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη αλλά και της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά και του Πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Για τους δυο τελευταίους οι ενστάσεις αφορούσαν την συμπόρευση τους στο παρελθόν με τον Κώστα Σημίτη ενώ παρ όμοιες αντιδράσεις υπήρξαν και για τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις υποψηφιότητες των οικονομολόγων Γιάννη Βαρουφάκη και Κώστα Λαπαβίτσα. Ο τελευταίος είναι πρόταση της ΑΝΑΣΑ και τον στηρίζει και η Αριστερή Πλατφόρμα.
Τα κομματικά στελέχη που επελέγησαν για να διεκδικήσουν την ψήφο για την Ευρωβουλή είναι:
- Νίκος Χουντής
- Δημήτρης Παπαδημούλης
- Γιάννης Μηλιός
- Σοφία Σακοράφα
Επίσης ακόμα 15 υποψήφιοι συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν σε ψηφοφορία στην ΚΕ.
Αυτοί είναι:
1. Νίκος Ξυδάκης (δημοσιογράφος)
2. Γιάννης Μυλόπουλος (πρύτανης ΑΠΘ)
3. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
4. Αρχοντόπουλος Ακης ΕΥΑΘ _σκουριές
5. Κωσνταντίνα Κούνεβα (συνδικαλίστρια)
6. Στέλιος Κούλογλου (δημοσιογράφος)
7. Αλεξάνδρα Χριστακάκη ( ΕΡΤ)
8. Γιώργος Κατρούγκαλος (συνταγματολόγος)
9. Κώστας Χρυσόγονος (συνταγματολόγος)
10. Θέμης Κοτσιφάκης
11. Σάββας Ρομπόλης (Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ)
12. Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο Πάντειο)
13. Δήμητρα Μανώλη (Καθαρίστρια -συνδικαλίστρια)
14. Σατιχά Σουλεϊμάν (Ρομά)
15. Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός)
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Δεν αξίζει στους Έλληνες μια τέτοια πολιτική ηγεσία
Τσίπρας: Ο λαός θα στείλει τους τυχοδιώκτες σπίτια τους
Καμμένος: Ο ελληνικός λαός άκουσε το success story και στα γερμανικά
Τσίπρας: Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Μέρκελ