Ο γρίφος της «Νέας Ελλάδας» και η Λαϊκή Δεξιά
Το όραμα του Αντώνη Σαμαρά για την αναμόρφωση της δεξιάς είναι κάτι που ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ το κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό εδώ και χρόνια, ήδη από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης.
Απλά περιμένει το κατάλληλο timing όπου θα ευνοήσουν οι συνθήκες για να μπορέσει να το προωθήσει, αφού προηγουμένως, ο ίδιος, ισχυροποιηθεί πολιτικά.
Άρα επί της ουσίας το όλο εγχείρημα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή αν θέλετε από το μέγεθος της ήττας και ταυτόχρονα από το εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να επιτύχει μια σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως αυτό το τελευταίο, περί μείωσης του χρέους, ο Αντώνης Σαμαράς το έχει πάρει προσωπικά επάνω του.
Αν η ήττα δεν είναι διαχειρίσιμη είναι προφανές ότι το σχέδιο θα μείνει στα συρτάρια.
Αν όλα πάνε κατ' ευχήν για τη ΝΔ ,τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα βάλει ευθύς αμέσως μπροστά το σχέδιο του για μια πιο ευρωπαϊκή Δεξιά.
Άλλωστε ο τρόπος με τον οποίον καταρτίστηκε το ευρωψηφοδέλτιο με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης Σαμαρά και με ελάχιστες κομματικές επιλογές δείχνει τις προθέσεις του σημερινού αρχηγού της ΝΔ.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην ΝΔ, ενώ αντίθετα χρησιμοποίησε πολλάκις τις λέξεις «Νέα Ελλάδα».
Όσοι βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του εκτιμούν ότι ο πρόεδρος ονειρεύεται μια ΝΔ που να χωράει μέσα και προσωπικότητες όπως ο Στουρνάρας ή ο Χρυσοχοϊδης. Να δείχνει γενικώς ένα κεντρώο προφίλ, μια πολυσυλλεκτικότητα που να επιτρέπει τη συμβίωση ακόμα και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά να μην απολέσει σε επίπεδο αρχών το τρίπτυχο: Πατρίς - Θρησκεία -Οικογένεια.
Το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να είναι η λεγόμενη Λαϊκή Δεξιά που ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της έχει διασκορπιστεί σε μικρότερους συνδυασμούς αφού αρκετά από τα προβεβλημένα στελέχη (Ν. Νικολόπουλος, Βύρων Πολύρωρας κλπ) της έφυγαν από τη ΝΔ.
Ο φόβος που εκφράζεται από πολλές πλευρές είναι μήπως η στροφή προς το «κέντρο» οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες στην εκλογική βάση της ΝΔ, ενώ το όλο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από τα θέματα του πατριωτισμού όπου ο καθένας δίνει την δική του ερμηνεία.
Πάντως τα στελέχη που είναι ακόμα επιφυλακτικά σε τέτοιου είδους αλλαγές, μεταξύ των οποίων ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και οι αποκαλούμενοι «Καραμανλικοί» ευελπιστούν ότι οι όποιες κινήσεις Σαμαρά θα ανοίξουν το δρόμο προς τη βάση της λαϊκής δεξιάς και δεν θα τον κλείσουν.
Διαβάστε επίσης:
Μπαλτάκος: Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να χάσει τη δεξιά της πτέρυγα