Το χαρτί της Συνταγματικής αναθεώρησης «παίζει» ο Σαμαράς

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και ασυμβίβαστο στο αξίωμα υπουργού και βουλευτή θα προτείνει ο πρωθυπουργός

Το χαρτί της Συνταγματικής αναθεώρησης «παίζει» ο Σαμαράς
3'

Το μεγάλο κεφάλαιο της Συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να ανοίξει την επόμενη Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία προσπάθεια να θέσει τον δεύτερο πυλώνα ανασυγκρότησης της χώρας μετά την οικονομία.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης και των πολιτικών αλλαγών που απαιτούνται για την αναμόρφωση και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός είχε ανοίξει το θέμα από την προεκλογική περίοδο του 2012 και έπειτα από εντολή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεξεργάστηκε και κατέληξε σε 31 συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα όλου του εύρους της πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως τώρα που η οικονομία σταθεροποιείται, είναι αναγκαίο να γίνουν κινήσεις προκειμένου το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί να βρουν ξανά το ρόλο τους. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις που είχε επεξεργαστεί ο Υπουργός Άμυνας επικαιροποιούνται με αιχμή εκείνες που θα δώσουν ώθηση σε ξεπερασμένες διατάξεις του συντάγματος και σε νομοθετήματα που πλέον απορρίπτει η κοινωνία, όπως η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Στον πυρήνα των προτάσεων που θα καταθέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα είναι η λογοδοσία του πολιτικού συστήματος καθώς και μία σειρά από διατάξεις που θα έχουν στόχο τη δημιουργία σταθερών του πολιτικού συστήματος και την απελευθέρωση πολιτικών δυνατοτήτων που σήμερα είναι εγκλωβισμένες στην ευρεία πλειοψηφία που απαιτείται για την αλλαγή τους, η οποία θα γεννούσε αναπτυξιακές προοπτικές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να ανακοινώσει αλλαγές στο καθεστώς ασυλίας των βουλευτών, ασυμβίβαστο στο αξίωμα υπουργού και βουλευτή, αλλαγή του τρόπου εκλογής και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, χρονικά όρια στις θητείες υψηλών αξιωματούχων, τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, καθώς επίσης και την κατάργηση του θεσμού των κομματικών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

Ερώτημα ωστόσο παραμένει το γεγονός, αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει και μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250 ή 200 και τούτο διότι καθώς σε προηγούμενες αναφορές του είχε ανοίξει το θέμα, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να βρίσκει ευρεία απήχηση στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Σημαντική παράμετρο πάντως για την ψήφιση των προτάσεων αυτών αποτελεί η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει επισήμως πως δεν έχει συμφωνήσει με τη Νέα Δημοκρατία επί συγκεκριμένων αλλαγών, κάτι που τα τελευταία εικοσιτετράωρα προκαλεί τριβές.

Είναι χαρακτηριστικό πως συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου αναρωτιούνται που είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε όλο αυτό και γιατί δεν έχει ζητηθεί επισήμως η γνώμη του, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμφωνία του κόμματος σε όσα θα προτείνει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητική ασυνεννοησία για την συνταγματική αναθεώρηση

Ετοιμάζουν Συνταγματική Αναθεώρηση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή