Όλα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο
-Νέα μέτρα και σκληρή λιτότητα και τα επόμενα χρόνια-«Σε φάση σταθεροποίησης η Ελλάδα» δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί με κανονική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 9 Μαΐου, και γι’ αυτό θα γίνει σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην παρουσίαση των δημοσιονομικών ορίων της επόμενης τετραετίας και σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.
«Η Ελλάδα έχει έλθει σε φάση δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι η χώρα θα επιτύχει, χωρίς επιπλέον διαρθρωτικές παρεμβάσεις, πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% του ΑΕΠ το 2016, 4,6% του ΑΕΠ το 2017 και 5,3% του ΑΕΠ το 2018. Προβλέπεται επίσης μείωση του δημοσιονομικού χρέους στο 139% του ΑΕΠ το 2018.
Παράλληλα, όμως, προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,927 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα επανεξεταστεί - σε συνεργασία με την τρόικα - τον Σεπτέμβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και εάν παραμείνει, θα συζητηθεί η λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων για την κάλυψή του.
Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου, το παρόν Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων), αλλά τα ήδη ψηφισθέντα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία εφαρμόζονται από εφέτος.
«Αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Το Μεσοπρόθεσμο είναι σε πλήρη γνώση της τρόικας. Προφανώς, όμως, οι δικές μας εκτιμήσεις δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της τρόικας», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε δέκα σημεία που διέπουν τις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής. Αυτά προβλέπουν:
1) Επικέντρωση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
2) Ενίσχυση ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
3) Σταδιακή μείωση φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
4) Σύγχρονα προγράμματα και ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης.
5) Αύξηση κοινωνικών δαπανών μέσω ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
6) Βελτίωση ποιότητας δημοσίων οικονομικών και ενίσχυση των δαπανών με αυξημένο πολλαπλασιαστή.
7) Εδραίωση δίκαιου και σύγχρονου κράτους με επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
8) Καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης.
9) Διευθέτηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
10) Βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και η αποφυγή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της απομείωσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα και άγρια λιτότητα κρύβει το Μεσοπρόθεσμο
Αυτά είναι τα μέτρα μέχρι το 2018!
ΥΠΟΙΚ: Πουθενά στην Έκθεση δεν υπάρχουν 7,7 δισ. ευρώ νέα μέτρα
Μεσοπρόθεσμο 2015-18: Τσεκούρι στις δαπάνες των νοσοκομείων
Άδωνις Γεωργιάδης: Eυχαριστίες στην Γερμανία για την μεταρρύθμιση
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαψεύδεται από την ίδια την Κομισιόν
Βαρουφάκης: Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο χρεοκοπημένη, όσο σήμερα