Σαρώνει το κύμα ευρωσκεπτικιστών
Την πλάτη σε χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλιστές γυρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σύμφωνα με μία σειρά πανευρωπαϊκών σφυγμομετρήσεων που διενεργούνται αυτές τις ημέρες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Οι μετρήσεις δείχνουν μία κατακόρυφη εκλογική ενδυνάμωση των λεγόμενων ακραίων κομμάτων και εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών τόσο στον Ευρωπαϊκό Νότο όσο και τον Ευρωπαϊκό Βορρά χωρίς καμία διάκριση μεταξύ των πληττόμενων και μη από την κρίση χωρών.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δείχνει ότι ακόμα και σε κοινωνίες που δεν μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου, οι Ευρωπαϊκοί λαοί δείχνουν να επιλέγουν να στείλουν με την ψήφο τους ένα ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας με τελικό αποδέκτη τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει το 30% συνολικά, όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν σχεδόν στο 24%.
Από το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ UKIP στην Βρετανία μέχρι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία, και από το εθνικιστικό κόμμα της Δανίας μέχρι το κόμμα του ευρωσκεπτικισμού στην Ολλανδία, ολόκληρη η Ευρώπη- σχεδόν 20 μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές- βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα της εντεινόμενης δυσπιστίας των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο συνολικότερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στις Βρυξέλλες έχει ήδη σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς η ισχυρή παρουσία του κύματος του Ευρωσκεπτικισμού στην επερχόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποτελέσει ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών και του δρόμου που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια η ίδια η Ευρώπη για τον εαυτό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φοβούνται όμως ακόμα περισσότερο οι Βρυξέλλες είναι η εκλογική εκπροσώπηση κομμάτων που είναι είτε φίλα προσκείμενα στο νεοναζισμό είτε σηκώνουν ανοιχτά τη σημαία του Χιτλερισμού, σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία αλλά και η Γερμανία.
Είναι προφανές ότι αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα δρομολογήσουν εξελίξεις που θα επηρεάσουν την συνολικότερη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον 21ο αιώνα.
Το ερώτημα βέβαια είναι: Ποια θα είναι η επίπτωση όλων αυτών για την Ελλάδα; Η χώρα μας δεν ήταν, ούτε μπορεί να γίνει ρυθμιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Παρ' όλα αυτά το μήνυμα που θα εκπεμφθεί από τις ελληνικές κάλπες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει μία σημαντική συμβολική σημασία.
Τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στην Ελλάδα για δύο λόγους:
-Πρώτον διότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθεί η δυναμική του Αλέξη Τσίπρα, που δεν είναι μόνο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν.
Επομένως είναι αναμενόμενο η πολιτική δυναμική του να βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλων όσων παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην χώρα μας.
-Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με αυτό που είναι η Ελλάδα σήμερα: Μία μικρή χώρα που άναψε την σπίθα για να ξεσπάσει η φωτιά της κρίσης χρέους σε όλη την Ευρώπη. Είναι η χώρα στην οποία επιβλήθηκαν τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας προκαλώντας κύματα οργής σε έναν λαό που είδε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάζει η καθημερινότητα του και να υποβαθμίζεται το βιοτικό του επίπεδο.
Περιμένουν λοιπόν να δουν κατά πόσο ο λαός αυτός θα γυρίσει την πλάτη- και με ποιον τρόπο;- στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, ή αν- όπως ελπίζουν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες- το αισιόδοξο κλίμα που επιχειρούν να δημιουργήσουν για την χώρα μας, θα είναι αρκετό για να "ξεπλύνουν" τα αμαρτήματα των δημοσιονομικών επιλογών που πόνεσαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε κι έναν επιπλέον λόγο που η Ελλάδα θα έχει στις επικείμενες ευρωεκλογές το... "προνόμιο" να προσελκύει τα ξένα βλέμματα πάνω της. Αυτός έχει να κάνει με την εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής, στην περίπτωση φυσικά που επιτραπεί στην τελευταία να συμμετέχει στις εκλογές, όσο όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη παραμένουν μέχρι στιγμής ανοιχτά...
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία : Άνοδο των ευρωσκεπτικιστών δείχνει νέα δημοσκόπηση
Ιταλία: Επίθεση Ναπολιτάνο στους ακροδεξιούς ευρωσκεπτικιστές