Σφραγίζονται οι παιδικοί χώροι που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας
Κατηγορηματικός ότι μετά τις 30 Ιουνίου θα κλείνουν και θα σφραγίζονται όσοι παιδικοί ή βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδότοποι αλλά και ψυχαγωγικοί χώροι για παιδιά, δεν θα φέρουν το ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί ότι τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.
Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ του Ελληνικού και ενημερώνοντας τους βουλευτές σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι παρότι η εντολή είναι όλοι οι δήμοι να έχουν ολοκληρώσει τους σχετικούς ελέγχους μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο «ελάχιστοι είναι αυτοί που δυστυχώς ανταποκρίθηκαν για να εφοδιαστούν με το ειδικό σήμα». «Ή θα προσαρμοστούν ή θα σφραγιστούν. Το σήμα είναι απαραίτητο για να ξέρει ο κάθε γονιός ότι ο χώρος που πάει το παιδί του είναι πιστοποιημένος. Και πιστεύω ότι οι νέες δημοτικές αρχές που θα εκλεγούν θα έχουν την ευαισθησία να τον κλείσουν αν δεν τηρεί τις προδιαγραφές», διεμήνυσε.
Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλθηκε πολιτική σκοπιμότητα στον προγραμματισμό της συζήτησης λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικότερα, έκαναν λόγο για στοχευμένη πολιτική δίωξη κατά του δημάρχου Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, ο οποίος δίνει μάχη, όπως είπαν, κατά των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής.
Ο κ. Μιχελάκης αντέτεινε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το θέμα του κ. Κορτζίδη, προσθέτοντας ότι από κανένα συνάδελφο του από τη ΝΔ δεν έγινε αναφορά για τον υποψήφιο δήμαρχο και απέρριψε τις αιτιάσεις περί στοχοποίησης του. «Η συζήτηση προγραμματίστηκε να γίνει σήμερα καθώς αφορά ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό της ασφάλειας των ψυχαγωγικών χώρων που πάνε τα παιδιά μας και κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει αυτό», τόνισε. Επιπλέον, έσπευσε να σημειώσει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Ελληνικού δεν χάθηκε στον κυκεώνα της πολυνομοθεσίας όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, αλλά προχώρησε στην απόφαση παραχώρησης εκμίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου, στηριζόμενος στον νόμο 299/ 30/ 10/ 13 για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς, όχι όμως για ψυχαγωγικούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος θεώρησε σκόπιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα και να ενημερώσει τις δύο επιτροπές της Βουλής για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ασφάλεια των χώρων όπου συγκεντρώνονται παιδιά. Πρόσθεσε δε, ότι δεν θέλει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του δημάρχου Ελληνικού, γιατί αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιες αρχές καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που γίνεται τόσο από τη δικαιοσύνη όσο και από την Περιφέρεια. «Δεν προχωρώ άλλο. Εγώ μικροκομματική πάνω σε ένα τραγικό γεγονός που βάφτηκε με αίμα παιδιού δεν κάνω», ξεκαθάρισε.
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στους ελέγχους καθώς διανύουν προεκλογική περίοδο αλλά και δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Προεκλογική περίοδο έχουν υποψήφιοι όχι οι υπάλληλοι των δήμων. Υπάρχουν οι υπάλληλοι των δήμων και μπορούν να ελέγξουν τις παιδικές χαρές αν είναι ασφαλείς ή όχι. Και αυτό είναι εύκολο να γίνει και δεν έχει να κάνει με κονδύλια. Αν κάποιος χώρος δεν είναι ασφαλής και ο δήμος δεν έχει κονδύλια, ο δήμος να τον κλείσει. Δεν μπορεί να αφήνει ένα χώρο ανοικτό που μπορεί να κινδυνεύσει ένα παιδί επειδή δεν έχει χρήματα για να τον επισκευάσει. Θεωρώ ότι προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Ο νόμος υπάρχει. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του αλλά και η άσκηση των ελέγχων που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2012. Δεν έγινε. Ξεκινήσαμε τώρα και δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία γιατί μιλάμε για παιδιά».
Οι σκληρές αναφορές του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδου, κατά του δημάρχου του Ελληνικού, Χρήστου Κορτζίδη, στον οποίο καταλόγισε «αντικειμενικές ευθύνες» και ζήτησε την παραίτηση του, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Έπρεπε να έχει εξαφανιστεί και όμως δεν παραιτείται. Είναι μάλιστα και αρχηγός του Γαλατικού χωριού, τρομάρα του», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έκανε λόγο για απίστευτη επίθεση από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων τα οποία αντιπαλεύει ο δήμαρχος του Ελληνικού, και μίλησε για «άδικη, συντονισμένη ακραία και στοχοποίηση του ενόψει και των εκλογών». Ο Στάθης Παναγούλης χαρακτήρισε «απαράδεκτο τον κύριο Λοβέρδο», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ευθύνες, όχι όμως στον κ. Κορτζίδη, αλλά σε αυτούς που κυβέρνησαν τον τόπο 40 χρόνια». «Επί κυβερνήσεως του κ. Λοβέρδου νοικιάστηκε έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες η παραλία για «μπουκοζομάγαζα». Η διαπλοκή ασχολήθηκε επί 10 μέρες με τον Χρ. Κορτζίδη, όχι τυχαία. Αλλά γιατί σαν δήμαρχος πάλεψε για την παραλία και τα έβαλε με μπράβους και νονούς της νύχτας που τώρα θέλουν να τον βγάλουν από δήμαρχο», υποστήριξε ο κ. Παναγούλης.
«Το γεγονός ότι φέρνετε προς συζήτηση το θέμα αυτό όταν είναι τόσο οξυμένα τα πράγματα, δείχνει ή προεκλογική σκοπιμότητα ή ανευθυνότητα, ή και τα δύο», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.
«Για προεκλογικές σκοπιμότητες» μίλησε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι φέρνουν το θέμα στη Βουλή χωρίς στοιχεία λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.
«Θα έπρεπε να μιλάμε για ευθύνες των κυβερνήσεων που άφησαν χωρίς έλεγχο αυτούς τους χώρους και όχι του Χρήστου Κορτζίδη, που δίνει χρόνια μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα. Πέστε μου, ποιος δήμος δεν έχει δώσει τέτοιες άδειες. Η πολιτική δίωξη αυτή ας σταματήσει», σημείωσε και η Ευαγγελία Αμανατίδου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Κατερίνα Παπακώστα, αντέτεινε ότι καμία σκοπιμότητα δεν υπήρξε, γιατί το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε το σοβαρότατο ζήτημα για το σύστημα ελέγχου και αδειοδότησης παιδότοπων. «Η Επιτροπή ήταν προγραμματισμένη και δεν έχουν σχέση με συνωμοσιολογία και σενάρια πολιτικής φαντασίας», συμπλήρωσε η κ. Παπακώστα.
Κατά τα άλλα, αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης που ανέφερε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, βάσει των οποίων το 2012 έχουν καταγραφεί 770 παιδικά ατυχήματα σε παιδικές χαρές. «Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Και αυτά είναι μόνο όσα δηλώθηκαν από γονείς. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν δηλωθεί. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και αν υπάρχουν νομοθετικά κενά να τα καλύψουμε για να προλάβουμε άλλα τραγικά γεγονότα στο μέλλον», υπογράμμισε η κ. Ρεπούση.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι και ο ίδιος έχει ανησυχήσει και έχει καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, γιατί, όπως εξήγησε, ενώ τελειώνει η προθεσμία για τους ελέγχους, πολλές παιδικές χαρές δεν έχουν ακόμα το ειδικό σήμα που αποδεικνύει ότι τηρούνται οι προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία τους.
Διαβάστε επίσης:
Κόλαφος το πόρισμα για τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης