Σκληρή λιτότητα για τρία ακόμα χρόνια φέρνει το Μεσοπρόθεσμο
Ενώ η χώρα ασχολείται με τις κατασχέσεις των τραπεζών, τα «ψίχουλα» που δόθηκαν για κοινωνικό μέρισμα, τις προεκλογικές κόντρες στα τηλεοπτικά πάνελ που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά και το αν το ΠΑΣΟΚ θα φύγει ή όχι από την κυβέρνηση αν καταρρεύσουν τα ποσοστά της ΕΛΙΑΣ, στη Βουλή ψηφίστηκε το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Ένας άτυπος προϋπολογισμός που μας φέρνει νέους φόρους και νέες μειώσεις δαπανών. Μέτρα τα οποία θα νιώσουμε φυσικά, μετά τις εκλογές και τα μπάνια τα λαού!
Το «κοστούμι» του Μεσοπρόθεσμου είναι σχεδόν 7,7 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και η Κομισιόν στην έκθεσή της, παρά τις διαψεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Όλα αυτά για να μπορούν να βγουν και του χρόνου και να μας πουν ότι έφεραν και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι τρύπες και τα μέτρα
Η τρύπα στον προϋπολογισμό μέχρι το 2017 υπολογίζεται στα 7,7 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και τρόικα προσπαθούν να βρουν τρόπους να καλύψουν το κενό και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επαρκής απάντηση.
Μέσα στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχουν «κοστολογημένες» απαντήσεις για το που θα βρουν τα λεφτά για να καλύψουν τις «τρύπες». Φυσικά, δεν θα μείνουν για πάντα όλα κρυφά.
Το φθινόπωρο, σχεδόν μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015, το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο θα ..αναθεωρηθεί και πάλι! Εκεί εκτιμάται ότι θα μάθουμε το τελικό «κοστούμι» που μας ράβουν για τα επόμενα χρόνια.
Μην ξεχνάτε ότι από το 2012 υπάρχουν «αδιευκρίνιστα» μέτρα για τη διετία 2015-16, μέτρα που κανείς δεν έχει μάθει ούτε το οικονομικό επιτελείο έχει περιγράψει ποτέ.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα τους προκειμένου να φθάσουν στα 7,1 δισ. ευρώ το 2017 από 6,7 δισ., ευρώ το 2014. Από τις αυξήσεις σε αυτά τα τέλη ωφελημένος θα βγει και ο προϋπολογισμός αφού ένα ποσό της τάξης των 750 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 3 δισ. ευρώ στην τετραετία είναι υποχρεωμένοι οι δήμοι να το αποδίδουν στο Γενικό Λογιστήριο.
Έμμεσοι φόροι
Μπορεί από τους άμεσους φόρους να μην δούμε διάφορες τα επόμενα χρόνια, ωστόσο προβλέπεται ανάπτυξη των έμμεσων φόρων. Γιατί γράφουμε ανάπτυξη και όχι αύξηση; Γιατί οι συντελεστές μπορεί να μην ανέβουν, θα αλλάξουν όμως οι στόχοι. Θα περιμένουν με άλλα λόγια, περισσότερα λεφτά από τους έμμεσους φόρους. Τα παραπάνω λεφτά από τους έμμεσους φόρους θα έρθουν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ.
Προσέξτε όμως πως οι φόροι δεν είναι καινούριοι: Προγραμματίζουν να επεκτείνουν έναν έκτακτο φόρο που ισχύει σήμερα (και κανονικά θα έπρεπε να τον σταματήσουν) και για του χρόνου! Έτσι, ούτε νέος είναι ούτε μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει ότι είπαν ψέμματα. Ποιος είναι αυτός ο φόρος;
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που θα επεκταθεί μέχρι το 2016...Θυμηθείτε τι έγινε με το χαράτσι στα ακίνητα που και πάλι κατά την κυβέρνηση δεν έγινε νέος φόρος, απλά άλλαξε όνομα και ενοποιήθηκε με τον φόρο ακίνητης περιουσίας.
«Κούρεμα» δαπανών
Το δημόσιο θα υποστεί ...λιτότητα στις δαπάνες τους για τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κράτος και τις δαπάνες, προκειμένου να φέρει πιο εύκολα τα πλεόνασμα.
Από τη μείωση των δαπανών θα εξοικονομηθούν περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας θα μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ. Τι άλλο χρειάζεται για την περαιτέρω διάλυση της κοινωνίας όταν μειώνεις και πάλι τις δαπάνες για παιδεία και υγεία;
Γιατί όλα αυτά; Θυμηθείτε: έσοδα - δαπάνες (χωρίς τόκους) = πρωτογενές πλεόνασμα.
Ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδα, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι «δικαιολογήσιμο», αφού τα έξοδα θα είναι λιγότερα. Και πάλι όμως, τα έσοδα έρχονται ξεζουμίζουντας το λαό.
Το «κόλπο» στο συρτάρι
Αυτό που περιμένουν στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα, είναι τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Τα «κόκκινα» δάνεια εκτοξεύονται μήνα με τον μήνα και αν η ΕΚΤ βγάλει νέο «κοστούμι» για τις ελληνικές τράπεζες, τότε θα μπει «χέρι» στο μαξιλάρι ασφαλείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 11,4 δισ. Τότε, όπως είπε και ο Γ. Στουρνάρας θα μπορούν να διοχετευθούν για το κενό του 2016 και των επόμενων ετών.
Αν οι τράπεζες όμως, χρειαστούν επιπλέον χρήματα, ακόμα και αν τώρα πήραν σχεδόν 9 δισ. συνολικά από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομόλογα που εξέδωσαν, τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα με άλλο τρόπο.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά είναι τα μέτρα μέχρι το 2018!
ΥΠΟΙΚ: Πουθενά στην Έκθεση δεν υπάρχουν 7,7 δισ. ευρώ νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαψεύδεται από την ίδια την Κομισιόν
Βαρουφάκης: Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο χρεοκοπημένη, όσο σήμερα