Ο Περικλής Δορκοφίκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας

Γλυφαδιώτης τρίτης γενιάς, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας Περικλής Δορκοφίκης ανοίγει τα χαρτιά του και περιγράφει το όραμά του για την πόλη που ζει και μεγάλωσε.

Ο Περικλής Δορκοφίκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας
8'

• Περιγράψτε μας ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σας που δεν το έχουν οι άλλοι υποψήφιοι.

Από πολύ μικρός μέχρι και σήμερα ασχολούμαι με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το μπάσκετ και έχω μάθει πως για να δημιουργήσεις και να καταφέρεις πράγματα μπορείς μόνο μέσω της ομαδικής προσπάθειας. Είσαι υποχρεωμένος να βάλεις το εγώ κάτω από το εμείς, θυσιάζοντας ακόμη και δικές σου φιλοδοξίες για το καλό του συνόλου. Αισθάνομαι τυχερός διότι ο επικεφαλής του συνδυασμού μας, ο Γιώργος Παπανικολάου, είναι ένας νέος άνθρωπος που λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και όλοι οι συνυποψήφιοί μου, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

• Έχετε κάποια επαγγελματική ενασχόληση και εμπειρία και πώς μπορείτε να προσφέρετε μέσω αυτής στον Δήμο σας;

Η κύρια ενασχόλησή μου από παιδί είναι ο αθλητισμός, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι και στο χώρο του εμπορίου. Νιώθω ότι μπορώ να βοηθήσω το Δήμο μου και να προσφέρω τις γνώσεις μου από το χώρο του αθλητισμού. Μέσω της εμπλοκής μου με τα κοινά της Γλυφάμας μας, θέλω δώσω μια νέα πνοή στον αθλητισμό της πόλης και όπου αλλού μου ζητηθεί. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ακόμη περισσότεροι χώροι άθλησης στον δήμο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

• Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή o Δήμος σας;

Τα προβλήματα του Δήμου μας είναι πολλά περισσότερα από τρία και όλα είναι εξίσου σοβαρά. Όσοι δεν μένουν στη Γλυφάδα πιστεύουν ότι το επίπεδο ζωής είναι τόσο υψηλό που δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Υπάρχουν και στη Γλυφάδα, ειδικά στην Άνω Γλυφάδα, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία. Η Γλυφάδα ακουμπά στο βουνό και τη θάλασσα αλλά και τα δυο έχουν αφεθεί στη τύχη τους από τη νυν δημοτική αρχή.

• Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Δήμοι παρουσιάζουν οικονομικά ανοίγματα και σε αρκετές περιπτώσεις υπέρογκα χρέη, εσείς που θα βρείτε τα χρήματα για να αναπτύξετε το πλάνο που έχετε για την περιοχή σας;

Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί στο συνδυασμό μας έχουμε ως επικεφαλή έναν νέο άνθρωπο που υπήρξε Ευρωβουλευτής και γνωρίζει το πως να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια για τη Γλυφάδα μας. Οφείλουμε και μπορούμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ διότι είμαστε ένας Δήμος που απορρόφησε μόλις 18 εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια ενώ αντίστοιχοι δήμοι πήραν περισσότερα από 100 εκ ευρώ. Μέσω αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα βρούμε χρήματα για να δώσουμε μια νέα πνοή στην πόλη μας.

• Έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά και αν ναι, πείτε μας τρία πράγματα που έχετε κάνει για το Δήμο σας; Αν όχι, τότε πείτε μας για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Όχι, δεν έχω ασχοληθεί με τα κοινά. Πήρα την απόφαση να ενεργοποιηθώ ενώ παράλληλα θα συνεχίσω κανονικά να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις μου. Είμαι ένας νέος άνθρωπος, πατέρας ενός κοριτσιού και σύντομα ενός ακόμη και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να σηκωθώ από τον καναπέ και να σταματήσω να μεμψιμοιρώ. Θέλω να δώσω μια νέα πνοή στο Δήμο μας και να κάνω ό,τι μπορώ ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα, παρακινώντας κι άλλους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Είμαι της γνώμης ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να ασχολείται ενεργά με την πόλη του.

Βαθμολογείστε τις παρακάτω προτεραιότητες που θα βάζατε από το 1 μέχρι το 10 αν εκλεγείτε και αιτιολογείστε τις δύο πρώτες που θα επιλέξετε ως σημαντικές:

Αξιοκρατία: 10
Διαφάνεια: 9
Κακοδιαχείριση: 9
Κοινωνικές Δομές: 10
Πλάνο Ανάπτυξης: 9
Αθλητισμός: 10
Νεολαία: 10
Δημοτικά Έργα: 9

Θα σταθώ στο κομμάτι του αθλητισμού και της νεολαίας. Πρώτον γιατί είμαι αθλητής και δεύτερον γιατί είμαι ένας νέος άνθρωπος και πατέρας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην άθληση διότι ας μην ξεχνάμε πως ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Είναι υγεία. Επιβάλλεται στην πόλη μας να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι άθλησης και διασκέδασης όπου θα βρίσκουν στέγη μικρά και μεγάλα παιδιά.

• Ποιο είναι το πλάνο παρέμβασης της παράταξής σας για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η φτώχεια, η ανεργία, οι ελλείψεις στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια υγεία;

Τα θέματα που θέτετε είναι κρίσιμα, αφορούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση που βιώνουμε.

Η παράταξη μας, η «Γλυφάδα μας», παρουσίασε πριν λίγες μέρες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με προτάσεις και λύσεις, όπου η καθημερινότητα των πολιτών, οι κοινωνικές υποδομές, η ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Συγκεκριμένα ως νέα δημοτική αρχή, με τη στήριξη των Γλυφαδιωτών, προχωράμε άμεσα στην κατάργηση των δημοτικών τελών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία και εξετάζουμε τη μείωση τους για άπορους, μονογονεϊκές και τρίτεκνες οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους.

Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη κατά 10% για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακουφίζοντας τους δημότες από τα βάρη της κρίσης βάζοντας αντίστοιχα τέλος στις σπατάλες του Δήμου.
Στόχος μας επίσης είναι να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Μειώνουμε άμεσα στο ελάχιστο δυνατό την μηνιαία οικονομική συνεισφορά των γονέων που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένες οικονομικές δυσκολίες.

Μεταστεγάζουμε και συστεγάζουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Ο Δήμος Γλυφάδας σήμερα, εν μέσω αυτής της κρίσης, πληρώνει μισθώματα για τις κοινωνικές δομές 183.000 ευρώ ετησίως. Με τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν ενισχύουμε τις δομές αυτές ώστε να προσφέρουμε ανακούφιση σε περισσότερους συμπολίτες μας.
Διεκδικούμε να ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού όρος σύμφωνα με τον οποίο θα εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων εργασίας στους ανέργους της Γλυφάδας.

Δημιουργούμε γραφείο διασύνδεσης και εύρεσης εργασίας φέρνοντας σε επαφή τις τοπικές επιχειρήσεις της Γλυφάδας με άνεργους πολίτες της πόλης μας.

• Δικαίως ή αδίκως πιστεύετε ότι ακούν οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι τα προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών;

Οι Έλληνες πολίτες περνούν δύσκολες στιγμές και δικαιούνται να εκφράζουν τα παράπονά τους. Έστω και αν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά δεν βαραίνει τους δημοτικούς άρχοντες. Ως άνθρωπος δεν είμαι μηδενιστής των πάντων γι' αυτό και μου αρέσει να ακούω παράπονα με επιχειρήματα. Όχι αίολα. Πλέον, με τον Καλλικράτη, οι Δήμοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη και παρεμβατικότητα στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης τους. Ελπίζω πως τουλάχιστον από εδώ και πέρα θα τους δίνονται η ευκαιρία και τα εφόδια ώστε να κάνουν περισσότερα πράγματα για την πόλη τους, ώστε να μην υπάρχουν και δικαιολογίες πια για τις δημοτικές αρχές.

• Πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο στη λήψη των αποφάσεων που παίρνει η τοπική αυτοδιοίκηση;

Το πιστεύω απόλυτα. Οι πολίτες οφείλουμε να είμαστε ενεργοί. Να συμμετέχουμε σε δράσεις και αποφάσεις που αφορούν εμάς και τις οικογένειές μας. Και, πιστέψτε με, υπάρχουν πολλοί τρόποι να είμαστε ενεργοί. Ακόμη και το να καταγγείλεις κάτι που είδες, ακόμη και να επισημάνεις ένα πρόβλημα δίνοντας μια ιδέα για τη λύση του είναι σημαντικό. Μπορεί να δημιουργήσει κάτι καλό... Σε αυτό, λοιπόν, είμαι κάθετος. Δεν γίνεται να περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους!

• Κοιτώντας στα μάτια έναν άνεργο συμπολίτη σας τι θα του λέγατε (σε πρώτο ενικό) για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;

Θα του έλεγα ότι: Δεν μπορώ να σε καταλάβω και να σε νιώσω απόλυτα, διότι είναι άλλο να βιώνεις άμεσα μια τέτοια κατάσταση και μέσω του περιβάλλοντός του. Έχω συγγενείς πρώτου βαθμού και φίλους οι που είναι άνεργοι. Ζω τα προβλήματα και την καθημερινότητά τους. Δεν ασχολούμαι με την πολιτική για να πείσω κανέναν. Δεν ξεχνώ ποιος είμαι και από που προέρχομαι, δηλαδή από μια οικογένεια βιοπαλαιστών. Δεν θέλω να πω πολλά. Το μόνο που υπόσχομαι είναι ότι θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω τους συμπολίτες μου!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή