Εκλογές 2014: Πώς «την πάτησαν» οι δημοσκόποι

Οι αναποφάσιστοι, η αποχή και ο ρόλος των νέων...

Έντονες αντιδράσεις στα κομματικά επιτελεία αλλά και στους πολίτες προκάλεσαν τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ο λόγος; Οι περισσότεροι είχαν βασιστεί στα στοιχεία που έδιναν οι δημοσκοπήσεις και ελάχιστοι περίμεναν ανατροπές.

Στην Αθήνα μάλιστα και στην Αττική, το αποτέλεσμα “ταρακούνησε” για τα καλά τον κόσμο που πλέον κοιτάει με καχυποψία τους δημοσκόπους.

Στον δήμο Αθηναίων ο κ. Σακελλαρίδης - που τελικά πέρασε άνετα στον Β' γύρο – εμφανίζονταν στις δημοσκοπήσεις τρίτος ή και τέταρτος. Γιατί επομένως τέτοια μεγάλη απόκλιση στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων με τα αποτελέσματα των εκλογών;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

Φαίνεται πως μεγάλο ρόλο έπαιξαν στις δημοτικές εκλογές οι αναποφάσιστοι αλλά και η αποχή. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν αναποφάσιστο τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους, ενώ ουδείς μπορούσε να προβλέψει πώς θα λειτουργήσει η αποχή.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κυμαίνονταν από 15-25%. Ποσοστό ικανό για να ανατρέψει κάθε δημοσκοπική πρόβλεψη.

Σύμφωνα με εταιρείες δημοσκοπήσεων το ποσοστό των πολιτών που αρνούνταν να συμμετάσχουν στην έρευνα άγγιζε ή και ξεπερνούσε το 50% των ερωτώμενων. Δηλαδή για μια τηλεφωνική δημοσκόπηση με δείγμα 1.000 ατόμων, γίνεται διπλάσιος αριθμός τηλεφωνημάτων.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στο εκλογικό σώμα, είναι το γεγονός ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους που δήλωσε ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει , παράλληλα τόνισε πως δεν είναι σίγουρος.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι πολλοί ερωτώμενοι δεν είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται λανθασμένη εξαγωγή συμπεράσματος.

Σημαντικό στοιχείο που καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και την μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά που είχαν δώσει οι δημοσκόποι ήταν και η διάθεση ενός μέρους του εκλογικού Σώματος να κατευθυνθούν στην «ψήφο της μίας ημέρας», στην ψήφο δηλαδή που δόθηκε τελικά είτε για να μην κερδίσει ο αντίπαλος είτε από για να ικανοποιήσουν κάποιο κοντινό τους πρόσωπο που κατέβαινε υποψήφιος... χωρίς κανένα, δηλαδή, πολιτικό κριτήριο.

Το αποτέλεσμα απέδειξε πως οι αναποφάσιστοι αλλά και η απόχη ανέτρεψαν όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Οι νέοι “γύρισαν το παιχνίδι”

Ένας άλλος λόγος που την “πάτησαν” οι δημοσκόποι σχετίζεται με τους νέους. Τα τελευταία χρόνια οι μικρότερες ηλικίες (που κατεξοχήν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ) είτε έχουν «μετακομίσει» από τον ΟΤΕ στις ιδιωτικές εταιρείες τηλεφωνίας, είτε δεν έχουν καν σταθερό τηλέφωνο. Με συνέπεια να μη μετέχουν καν στις έρευνες, στρεβλώνοντας ακόμη περισσότερο αυτό που στη στατιστική ονομάζεται αντιπροσωπευτικό δείγμα.

«Και γιατί έπεσαν έξω ακόμη και exit polls» θα ξαναρωτήσετε.

Η απάντηση σύμφωνα με κάποιους δημοσκόπους βρίσκεται και πάλι στους νέους. Διότι από την υποεκπροσώπησή τους στις προεκλογικές έρευνες που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, χθες ξαφνικά τα ίδια ποσοστά προέκυψαν παραφουσκωμένα γιατί απλούστατα οι νέοι που πήγαν στις κάλπες «υπερπροθυμοποιήθηκαν» να μετέχουν στα exit polls εν αντιθέσει με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον οι ειδικοί υποστήριζαν ότι στην ανατροπή των προβλέψεών τους συνέτεινε και η πόλωση που προκάλεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών των κ. Σγουρού και Καμίνη προς όφελος της κ. Δούρου και του κ. Σακελλαρίδη.

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς (πότε;) καλύτερα…

Αλέξης Τσίπρας: Αλλαγή σε όλη τη χώρα φέρνει το μήνυμα των εκλογών

Le Monde: Το «φαινόμενο Τσίπρας» δίνει φτερά στην ευρωπαϊκή αριστερά

Σαμαράς: «Πάω αμέσως σε εκλογές αν...»

Τα αποτελέσματα σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες

Διεθνή ΜΜΕ: «Οι Έλληνες ψήφισαν κατά της λιτότητας»

Ποιοι εκλέγονται 2014: Οι σίγουροι της πρώτης Κυριακής